FOTO: Obama započeo posjet Kubi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2016. u 10:14
Foto: Press Association/PIXSELL

Obitelj Obama večerala je u “paladaru”, jednom od privatnih restorana koji su se razvili zadnjih godina na komunističkom otoku koji se ubrzano transformira.

Praćen toplim pozdravima prolaznika Barack Obama je obilaskom stare Havane počeo posjet Kubi kamo je stigao kao prvi američki predsjednik nakon Castrove revolucije 1959. i otvorio novo poglavlje u odnosima Sjedinjenih Država i komunističkog otoka.

"Que bola Cuba?! (Kako je, Kuba?) napisao je na svom Twitteru koristeći popularni pozdrav odmah pošto je Air force One sletio u nedjelju u zračnu luku Jose Marti, nazvanu po ocu neovisnosti Kub, bivše španjolske kolonije.

"Uzbuđena sam, to je trenutak koji smo čekali, vidite on je sad ovdje", rekla je oduševljena Amarilis Sosa (46), stanovnica Havane.

Obama je sa suprugom Michelle i njihovim kćerima Malijom (17), i Sashom (11), prošetao ulicama stare Havane. No kiša i golem broj policijskog osiguranja ispraznili su taj dio grada upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, što je spriječilo mogućnost da prvi dan protekne u susretu Obame s običnim Kubancima kako je planirao.

Obitelj Obama je zatim posjetila katedralu, barokni dragulj izu 18. stoljeća gdje ih je dočekao kardinal Jaime Ortega, jedan od arhitekata američko-kubanskog zbližavanja. 

Ovim posjetom Obama, koji će napustiti Bijelu kuću za deset mjeseci, želi učiniti "nepovratnim" spektakularno zbližavanje dviju zemalja početo 17. prosinca 2014. nakon 18 mjeseci tajnih pregovora s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

"Mislim da će to stvarno promijeniti budućnost. Otkako sam bio dijete slušam o povijesti revolucije, a to je ponajprije 'biti protiv Sjedinjenih Država", objašnjava 42-godišnji inženjer Ariel Hernandez. 

Obama, koji se u utorak treba susresti s disidentima najavio je da će u ponedjeljak "izravno" progovoriti o poštivanju ljudskih prava na sastanku s Raulom Castrom koji je prije gotovo deset godina naslijedio brata Fidela. 

Kubanske vlasti privele su u nedjelju, nekoliko sati prije Obamina dolaska desetke disidenata iz pokreta Dame u bijelom, supruga bivših političkih zatvorenika koje tradicionalnim okupljanjem traže više poštivanja ljudskih prava na otoku. Kao i gotovo svake nedjelje većina prosvjednika privedena je, a nakon nekoliko sati i puštena. Čelnica pokreta Berta Soler, koja je također pozvana na susret s Obamom u utorak najavila je da nije sigurna hoće li doći i podsjetila je na račun Obame "Ustvrdili ste da nećete posjetiti Kubu ne bude li napretka u poštivanju ljudskih prava, a to se nije dogodilo".

"To je povijesni posjet i povijesna prilika", naglasio je Obama kada se susreo s osobljem američkog veleposlanstva, devet mjeseci otkako su dvije zemlje ponovno uspostavile diplomatske odnose. "Godine 1928. predsjednik Calvin Coolidge stigao je vojnim brodom, trebalo mu je tri dana. Meni su trebala samo tri sata", rekao je o posljednjem američkom predsjedniku koji je posjetio Kubu dok je bio na dužnosti. 

Obitelj Obama večerala je u "paladaru", jednom od privatnih restorana koji su se razvili zadnjih godina na komunističkom otoku koji se ubrzano transformira.

Dolazak prvog crnog američkog predsjednika, koji je 30 godina mlađi od Raula Castra, ima simboličnu važnost za brojnu afrokubansku zajednicu, podzastupljenu u političkim elitama. 

Vrhunac Obamina posjeta bit će govor u utorak u kazalištu u Havani pred biranom publikom, a koji će snimati kubanska televizija. 

"Obamina je ideja potaknuti postupnu tranziciju, ohrabriti Kubu da ide polako i tako izbjegne erupciju nasilja ili veliku migracijsku krizu", ističe Richard Feinberg iz Brookings Institutiona u Washingtonu i dodaje "To je dugoročna strategija, on gleda dalje od aktualnih čelnika" jer Raul Castro je 84-godišnjak koji se treba povući 2018. 

Prema Bijeloj kući, nije predviđen nikakav Obamin susret s bivšim predsjednikom, vođom kubanske revolucije Fidelom Castrom koji danas ima 89 godina. 

Unatoč dugo i pomno pripremanom posjetu, embargo koji je na snazi protiv Kube od 1962. još nije ukinut i promjene koje Washington očekuje mogle bi se otegnuti. Kubanski šef diplomacije podsjetio je prije posjeta da Havana "neće odstupiti ni od jednog svog načela… (ako je to uvjet) da napreduje u normalizaciji". 

Bijela kuća je zadnjih mjeseci mnogim mjerama ublažila embargo, ali konačnu odluku treba donijeti američki Kongres. Američki hotelski lanac Starwood je u subotu navečer objavio da je dobio zeleno svjetlo ministarstva financija za otvaranje dvaju hotela u Havani.

Komentirajte prvi

New Report

Close