FOTO: Požar zahvatio sve katove nebodera u Londonu, ima žrtava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2017. u 08:42
Foto: Reuters

Uzrok požara koji je buknuo nešto iza ponoći zasad nije poznat.

Više je mrtvih u golemu požaru koji je progutao londonski neboder u srijedu rano ujutro, rekao je šef londonskih vatrogasaca Dany Cotton. 

"Više je mrtvih. Ne mogu potvrditi broj zbog veličine zgrade", kazao je Cotton. 

Najmanje trideset osoba odvedeno je u srijedu u bolnicu nakon što je požar zahvatio stambeni neboder od 27 katova u središnjem Londonu, objavila je tamošnja hitna služba.  

BBC piše kako se s požarom koji je izbio negdje oko ponoći i dalje bori više od 200 vatrogasaca, kako je vatrom zahvaćena cijela zgrada te da postoji opasnost da bi se mogla urušiti. Dopisnik BBC-ja Simon Lederman javlja kako se ne zna sudbina "znatnog broja ljudi". 

Iz više izvora doznaje se da u zgradi ima još ljudi, posebice na višim katovima. Deseci stanovnika zgrade nalaze se pred njom, većina njih u pidžamama, jer ih je požar zatekao na spavanju, a mnogi od njih pokušavaju stupiti u vezu sa susjedima koji su još blokirani u zgradi. Policajci ih nastoje zbrinuti u obližnjem restoranu, gdje su spasilačke službe preuzele i prve ozlijeđene.

U zgradi koja je u plamenu nalazi se 120 stanova, a građena je 1974.

Prema dostupnim informacijama stanovnici zgrade u više su se navrata žalili na stanje zgrade i na potencijalne rizike od požara, posebice otkako je krenulo njezino renoviranje tijekom kojeg je zgrada svedena samo na jedan ulaz odnosno izlaz. 

Britanski pisac i glumac Tim Downie, koji stanuje u blizini, naveo je kako je riječ o užasnom prizoru. "Cijela zgrada je u plamenu. Samo je pitanje vremena kada će se urušiti", kazao je.     

Paul Munakr, koji živi na sedmom katu, uspio je pobjeći.

"Dok sam trčao stepeništem, čudesni vatrogasci su jurili gore, u vatru, pokušavajući spasiti što je više moguće ljudi", rekao je BBC-ju.

Kazao je da se protupožarni alarm nije uključio. Njega su iz postelje digli povici ljudi s ulice. "Vikali su mi 'nemoj skočiti, nemoj skočiti'. Ne mogu reći je li netko drugi skočio kako bi se spasio", rekao je Munakr.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Milijarderu,kada se nešto zapali onako žestoko,onda i beton gori!

beton ne gori, ali popušta i puca na temp.iznad 800′ C, što dodatno zagrijava armaturu, koja tada popušta i konstrukcija se može srušiti

Milijarderu,kada se nešto zapali onako žestoko,onda i beton gori!

Pa ti radi fasadu s gorivim materijalima!

Nema šansi da živim u zgradi izoliranoj sa stiroporom, stirodurom ili poliuretanom!

New Report

Close