Fond Cinven odustao od kupnje Telekoma Slovenije

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2015. u 13:15
Propala privatizacija slovenskog operatera, najesen sljedeći pokušaj

Cinven je, tvrdi se, otišao zbog nepovoljne investicijske klime u Sloveniji i političkih interesa koji se protive privatizaciji.

Britanski investicijski fond Cinven i službeno je odustao od kupnje Telekoma Slovenije, jedne od 15 tvrtki koje je prijašnja slovenska vlada Alenke Bratušek stavila na listu prodaje.

Vijest da je Cinven u ponedjeljak u pismu Ljubljani naveo da i konačno odustaje od kupnje slovenskog nacionalnog teleoperatera, za kojeg je isprva nudio 130 eura po dionici, u utorak je potvrdio Slovenski državni holding (SDH), koji upravlja portfeljom državne imovine i vodi privatizaciju. Iako se očekivalo da će za kupnju 75-postotnog udjela u Telekomu Slovenije biti više ponuda, neobvezujuće ponude krajem prošle godine dali su samo Deutsche Telekom i fond Cinven, a obvezujuću ponudu samo Cinven.

 

75posto

udjela u Telekomu Slovenije nudilo se na prodaju

Slovenski mediji navode da je odluci Cinvena da se i konačno povuče iz postupka preuzimanja Telekoma Slovenije kumovala nepovoljna investicijska klima u Sloveniji, politički interesi koji se protive privatizaciji, ali i novi izračuni po kojima se Cinvenu kupnja manjeg operatera ne bi isplatila jer dobit u telekomunikacijskoj industriji pada. Slovenski mediji navode da nije jasno kako će se stvari s Telekomom Slovenije ubuduće razvijati, hoće li država i dalje nastojati da se tvrtka privatizira, kako je bivša premijerka obećala Europskoj komisiji, ili će pak nacionalni teleoperater biti prekategoriziran u tvrtku od posebnog nacionalnog interesa, kako je predlagao prijašnji ministar obrane Janko Veber.

U igri i Apollo?
Međutim, Telekom Slovenije je predao neobvezujuću ponudu za preuzimanje Telekoma Srbija, kako neslužbeno doznaje STA. Među ponuditeljima su još Advent International, Apollo, Colbeck Capital/Ron Burkle te Deutsche Telekom, France Telecom i America Movil Carlosa Slima. Srpsku agenciju za privatizaciju u poslu savjetuje francuski Lazard Freres. Država Srbija ima 58,11 posto udjela u Telekomu Srbija, 20 posto je vlastitih dionica, a 21,89 posto drže fizičke osobe. Ipak, nagađa da će SDH najesen ponovno prodavati Telekom Slovenije. TV Slovenija, primjerice, izvještava da je za slovenskog nacionalnog operatera zainteresiran fond Apollo, inače kupac NKBM-a.

 

15milijuna

eura platit će Telekom Slovenije za preuzimanje Debitela

Već neko vrijeme kruži informacija da je za Telekom Slovenije zainteresiran Telekom Austria, vlasnik Si.mobila, navode Finance. Međutim, u SDH-u kažu da se nisu sastajali s predstavnicima Apolla ili Telekoma Austria Nagađa se i da bi Carlos Slim došao u vlasništvo Telekoma Slovenije kroz dokapitalizaciju kompanije, koja bi potom kupila Telekom Srbija. No prema procjeni Financa taj dokapitalizacijski scenarij Telekoma Slovenije, unatoč brojnim  informacijama o tome još se ne čini izglednim. Telekom Srbija znatno je veći od slovenskog nacionalnog operatera, a i veliko je pitanje što bi na takav plan rekla slovenska država.

Novih 90.000 pretplatnika
Telekom Slovenije je, s druge strane, kupac manjeg operatera Debitela, a o preuzimanju trenutno odlučuje agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Prema neslužbenim informacijama Financa Telekom Slovenija će za Debitel platiti 15 milijuna eura, vjerojatno krajem ljeta, ako sve bude išlo po planu. Ugovor s ACH-om o kupnji Debitela potpisan je u veljači, a Telekom Slovenije će dobiti 90.000 pretplatnika za koje se preuzimanjem ništa neće promijeniti Također, najesen će se spojiti Telekomova makedonska tvrtka One s lokalnom VIP-om, koji je u vlasništvu Telekoma Austria. U tom sklopu, u novoj kompaniji Telekom Slovenije imat će manjinski udjel od 45 posto, dok će se udio Austrijanaca možda odmah prodati, kako se neslužbeno nagađa, za sto sto milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close