Nakon manje od deset godina neovisnog poslovanja, ponovno bi mogli u ruke Nijemcima

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2018. u 08:13
Prošle godine Iskratelova prodaja rasla je samo u zemljama bivše Jugoslavije

Njemački fond trenutno upravlja s manje od 400 milijuna eura imovine, ima tri tvrtke u portfelju, a sve su mnogo manje od Iskratela i djeluju u drugim sektorima.

Iskratel, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme u Sloveniji, mogao bi nakon Siemensa kojem je pripadao 20 godina, ponovno dobiti njemačkog vlasnika, nakon manje od deset godina neovisnog poslovanja, piše portal Siol.net.  Iskratelovi menadžeri, koji su 2009. zajedno sa zaposlenicima preuzeli tvrtku, prema informacijama portala, raspravljali su mjesecima o prodaji kompanije ili o ulasku u strateškog partnera.

 

500 zaposlenika

radi za Iskratel samo u Sloveniji

Najlošiji kod kuće
Kao novi vlasnik kompanije iz Kranja, koja zapošljava više od 500 ljudi samo u Sloveniji, neslužbeno se spominje fond rizičnog kapitala Bavaria Industries Group iz Münchena. Nijemci se specijalizirani za kupnju industrijskih tvrtki koje su zapale u poteškoće, ali imaju veliki potencijal za poboljšanje poslovanja. Reimar Scholz, glavni izvršni direktor fonda, prema vlastitim riječima ima puno iskustva u industriji informacijsko-komunikacijskih tehnologija, u kojoj djeluje Iskratel.

Posljednjih godina Bavaria Industries Group je prodao većinu svojih investicija. Trenutno upravlja s manje od 400 milijuna eura imovine, a ima tri tvrtke u portfelju. Sve su mnogo manje od Iskratela i djeluju u drugim sektorima. S druge strane, Iskratel prema podacima s kraja 2017., duguje više od 23 milijuna eura. Među najvećim vjerovnicima Iskratela su NLB, Gorenjska banka, Abanka i Banka Celje.

 

23 milijuna

eura iznosio je dug slovenske kompanije krajem 2017.

Lani su Iskratelovi prihodi od prodaje smanjeni za gotovo 8%, na nešto manje od 89 mil. eura. Prodaja na istočnim tržištima pala je za 1,75 mil. eura, u Sloveniji za više od 12 mil. eura, a u zapadnoj Europi za 1,57 mil. eura. U zemljama bivše Jugoslavije prodaja je porasla za 1,67 mil. eura, a u preostalim zemljama za 833 tisuće eura.  

Ove godine poboljšanje
EBITDA je lani iznosila 6 mil. eura, što je jedan od najnižih rezultata u povijesti Iskratela. Ove godine kompanija najavljuje više prihode od prodaje u odnosu na 2017., u iznosu većem od 102 mil. eura, kao i nešto veću dobit.

Komentari (1)
Pogledajte sve

>ali imaju veliki potencijal za poboljšanje poslovanja
vrlo jasno sto to znaci u praksi!

New Report

Close