Fočanski tajkun preuzeo jedinu tvornicu glinice u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2014. u 22:00
PD

Tvornicu glinice Birač privatizirali su Litvanci koji su propali i otišli, a sumnja se da su iz RS iznijeli čak milijardu KM.

Gordan Pavlović, jedan od najtajanstvenijih BiH poduzetnika, otkupio je sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke tvornice glinice Birač i njenih tvrtki kćeri (Alumina). Pavlović se obvezao da će 85,6 milijuna eura potraživanja Ukio banke u stečaju platiti 6,4 milijuna eura. Jedan milijun eura odmah je uplaćeno Ukio banci, a ostatak će biti uplaćeno u dogovorenom roku, Litvanci odustaju od svih potraživanja u RS, javlja portal Capital.ba.

Pavlović će otkupljena potraživanja pretvoriti u vlasnički kapital i tako postati najveći suvlasnik Birača, najvažnije tvornice u zvorničkom kraju i jedine takve vrste u BiH. Pavlović je, inače, vlasnik nekoliko tvrtki u RS, među kojima su Srbinjeputevi, Pavgord i Tehnokom, koje se bave trgovinom, prijevozom, izgradnjom građevinskih objekata i održavanjem cesta, ali i rudnika mrkog ugljena Miljevina u Foči. Pavlović će, tvrdi Capital.ba, svoj rudnik iskoristiti za opskrbu Birača ugljenom. Pavlovićeve tvrtke su 2013. godine imale ukupnu dobit od 15 milijuna KM.

Tvornica Birač radi pod stečajnim upraviteljem, a Litvanci koji su je kupili otišli su. O njihovom poslovanju pokrenuta je istraga pod sumnjom da su iz RS iznijeli oko milijardu KM. Također im je propala Ukio banka u Litvi, koju je preuzela država i pokrenula stečaj, a stečajni upravitelj banke pokrenuo je naplatu potraživanja od Birača. Ranije, vlada Republike Srpske je 2010. godine prihvatila ponudu Pavlovićeve tvrtke Pavgord da neposrednom pogodbom za šest milijuna KM kupi državni udio u rudniku mrkog uglja Miljevina. Pavlović se obvezao da će u opremu i drugu infrastrukturu u sljedeće tri godine uložiti 10 milijuna KM, zaposliti 100 radnika, uključujući postojećih dvadesetak, te zadržati djelatnost eksploatacije ugljena. O fočankom milijunašu Gordanu Pavloviću javnost je doznala nešto više u travnju ove godine kada je policija RS pretraživala njegova poduzeća zbog sumnje u nezakonitosti u prodaji poslovnih objekata.

Pavlović je tada potvrdio da je sva tražena dokumentacija ustupljena inspektorima i odbacio svaku mogućnost o nezakonitostima. Pavlović svoje poslovno carstvo nije zadržao samo u granicama Republike Srpske i BiH, već je krajem 2013. kupio i tvornicu autodijelova Motins iz Novog Sada.

Komentirajte prvi

New Report

Close