Fischer i Rossignol u utrci za posrnulu Alpinu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2016. u 08:24
Za oboje renomiranih svjetskih proizvođača, Fischer i Rossignol, Alpina je zanimljiva kao proizvođač skijaških cipele i tenisica

U Alpini su su nedavno bili predstavnici norveškog financijskog fonda Holt, ali dogovor nije postignut.

Želja zaposlenika poznatog slovenskog proizvođača obuće Alpine, da njihova kompanija prijeđe u vlasništvo stranaca, ne iznenađuje. Naime, planirano preseljenje proizvodnje u zemlje s jeftinijom radnom snagom i otpuštanja zaposlenika Alpina, prošlog tjedna izazvali su pravu buru u Sloveniji, piše list Dnevnik.  

Želje zaposlenika da Alpina iz vlasništva državne tvrtke za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) prijeđe u strano vlasništv, ostvarive su, piše ljubljanski list. Alpina bi zapravo, kako pokazuju dostupni podaci, čak u prvom koraku, izbjegla vlasništvo nekog financijskog fonda, koji bi je nakon nekoliko godina preprodao uz dobit, da bi tek tada završila u rukama strateškog vlasnika. Usto, želja radnika Alpine da ih preuzmu stranci nije iznenađenje, tvrdi Dnevnik, jer dobar primjer imaju u svom kraju. Nakon neuspješnog menadžerskog preuzimanja 2008. godine, žirovski Kladivar preuzeli su Francuzi i izabrali ga za jedini stručni centar grupe za proizvodnju i razvoj ventila za hidrauličke sustave. Broju zaposlenih porastao je, a prema posljednjim javno dostupnim podacima, kompanija koja se sada zove Poclain Hydraulics, 2014. godine dosegnula je gotovo 28 milijuna eura prihoda.

Zahtjevi tehnološkog razvoja
Za kupnju Alpine nedavno su se zanimali Rossignol, za kojeg Alpina već proizvodi sportsku obuću, kao i Fischer, neslužbeno dozaje Dnevnik, a poljednja kompanija Alpinu ima "na nišanu" već dugo. U Alpini su nedavno bili predstavnici norveškog financijskog fonda Holt, koji su vlasnici nekoliko sportskih brandova, uključujući Bjorn Daehlie (Daehlie je dobitnik osam olimpijskih medalja u cross-country skijanju), ali dogovor nije postignut.

 

50radnika

moglo bi dobiti otkaz prema planu restrukturiranja

Za oboje, Fischer i Rossignol, Alpina je zanimljiva kao proizvođač skijaških cipele i tenisica, rekao je za Dnevnik stručnjak dobro upućen u stanju u slovenskoj kompaniji, koji je želio ostati anoniman.  Moguće povezivanje s jednim od ta dva renomirana proizvođača sportske opreme značilo bi da će se proizvodnja skijaških cipela u Alpini značajno proširiti. U usporedbi s modnom obućom koja se može proizvesti bilo gdje, kad skijaške obuće je drukčije. Usto, što takva proizvodnja zahtijeva određeni visoki tehnološki razvoj, problem je i to što je zbog velikog obujma skijaških cipela npr. Kini teško izdržati troškove transporta.

Igra s dionicama
Upravo je značajno veći opseg novih poslova ključan za budućnost Alpine, procjena je bivšeg predsjednik uprave kompanije Bojana Starmana, koji je prije nekoliko dana na traženje zaposlenika postao član nadzornog odbora. "Ako bi uprava Alpina pokušala, sigurno bi mogla pronaći dodatne poslove", smatra Starman. On objašnjava da je veliki dio proizvodnje Alpina preselila u zemlje s nižim troškovima rada, ali je razvoj i jezgra tvrtka ostala u Sloveniji. Čak i u najtežim danima gubitka tržišta u ranim devedesetima Alpina nije dijelila otkaze. Za trenutnu zabrinutost i uznemirenost Alpininih djelatnika treba kriviti ne samo lošu banku, prošle godine imenovanu direktoricu Barbaru Vtič Vraničar i skupe njemačke savjetnike, piše Dnevnik.

Najveći krivci su vlasnici koji su, prema dostupnim podacima, iscrpili kompaniju, skrivajući su se iza tvrtke Alpina Holding. Kao što je objasnila stečajna upraviteljica Anja Jandro, Alpina je prije nekoliko godina brojne nekretnine prebacila u Alpina Holding, koji ih je unajmljivao po nerazumljivo visokoj cijeni. Tko je sve bio vlasnik Alpine Holdinga, koji je u prisilnoj nagodbi bio prisilno izvlašten, nije službeno poznato, dionice su, naime, glasile na donositelje. Prema neslužbenim podacima, velik dio dionica držao je Branko Podpečan, sin bivšeg predsjednika uprave SOD-a Milana Podpečana. U stečaju Alpine Holdinga vjerovnici su prijavili više od 25 milijuna eura potraživanja, od kojih su gotovo sva priznata. S druge strane, likvidacije vrijednost imovine Alpina Holdinga iznosi manje od milijun eura. 

Savjeti konzultanata

Preseljenje proizvodnje u BiH, zatvaranje trgovina
Prošlog tjedna direktorica Barbara Plug Vraničar poslala je pismo sindikalnim predstavnicima da je proces otpuštanja suspendiran. Plan restrukturiranja koji je za Alpinu pripremila njemačka konzultantska tvrtka Admetam predviđa preseljenje dijela proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu, zatvaranje nekih trgovina, otpuštanja. Uprava tvrdi da će otkaz dobiti 50 radnika, ali se prema novcu pripremljenom za otpremnine vjeruje da će kompaniju napustiti njih 120.

Komentirajte prvi

New Report

Close