Financijska kriza srezala ciriške bordele

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2014. u 09:36
Lani je zabilježen prvi pad broja registriranih prostitutki/Reuters

Smanjivanje bonusa švicarskih bankara i rezanje troškova za reprezentaciju snažno se odrazilo na poslovanje bordela u Zürichu.

Smanjivanje bonusa švicarskih bankara i rezanje troškova za reprezentaciju snažno se odrazilo na poslovanje bordela u Zürichu.

Nekad jedni od najboljih klijenata ciriške Langstrasse, najpoznatije ulice tamošnje četvrti crvenih svjetiljki, bankari sve manje zalaze u taj dio grada, tvrde vlasnici bordela i noćnih klubova."Vremena su se promijenila", kaže za Bloomberg Kevin Joliat, menadžer kluba Mali princ. "Bankari kod troškova za reprezentaciju moraju dokazati tko su im bili klijenti, zašto su potrošili novac i je li bilo neophodno potrošiti", ističe Joliat koji je prije karijere u toj branši radio u Zürcher Kantonalbank, najvećoj švicarskoj banci u državnom vlasništvu. Prostitucija je u Zürichu dopuštena pod određenim uvjetima, a policijske statistike pokazuju da je u posljednje tri godine zatvoreno 92 bordela, odnosno njihov je broj pao za 36 posto.

Prema riječima glasnogovornice ciriške policije Judith Hödl, lani je po prvi puta od 2010. zabilježen pad broja registriranih prostitutki. Da su posljednjih godina pravila o troškovima postala mnogo stroža, priznaje i Balz Stückelberger, direkor udruge poslodavaca banaka Švicarske. "Banke sada koriste ciljani pristup, s više procedura i pravila. Noćni se klubovi ne uklapaju u taj pristup", tvrdi Stückelberger.Prema podacima švicarske središnje banke, od 2009. broj zaposlenih u financijskom sektoru smanjio se za 6.000. K tome, smanjio se i udjel bankarstva u BDP-u. Da se štednja bankara osjeti, priznaju i striptizete. Prije 2009. bilo je sasvim normalno da bankari časte striptizete sa šampanjcem od najmanje 400 franaka po boci. Kriza je tako promijenila i izgled Langstrasse. Umjesto bordela, u toj se ulici sve više otvaraju hosteli i barovi za mlađu populaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close