Financial Times: Soros je osoba godine

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2018. u 21:59
George Soros/REUTERS

Filantrop nije izabran zbog postignuća u 2018., već zbog vrijednosti koje predstavlja.

Britanski Financial Times proglasio je milijardera i filantropa Georga Sorosa za osobu 2018. godine.  "O ličnosti godine Timesa obično se odlučuje na osnovi postignuc?a.

U slučaju Sorosa ove godine odlučeno je i na osnovu vrijednosti koje on predstavlja", navodi list u obrazloženju priznanja.  Soros (88), Židov madžarskog porekla, opisan je kao "otac industrije hedge fondova", ali i kao neko tko se zalagao za liberalnu demokraciju i otvoreno društvo i tko se "kroz filantropiju borio protiv autoritarizma, rasizma i netolerancije".

France press podsjeća da je George Soros postao i žrtva nacionalista i pristalica teorija zavjere u Europi i SAD.

Oni ga optužuju da svojim humanitarnim aktivnostima preko nevladinih organizacija podržava ilegalnu imigraciju.  Soros fondacija je preselila sjedište iz Budimpešte u Berlin u kolovozu pošto je vlada Viktora Orbana usvojila zakone "Stop Sorosu". 

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Sorosa da je platio žene koje su protestirale zbog sporne kandidature Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud. Soros je bio na meti teorije zavjere i kada su ga konzervativni kritičari optužili da tajno financira 'karavanu migranata' koji se iz zemalja Srednje Amerike preko Meksika uputio u SAD.  

Komentirajte prvi

New Report

Close