Apple radi zaokret u poslovanju: Evo što će im postati važnije od iPhonea

Autor: Tomislav Pili , 26. ožujak 2019. u 09:08
Foto: Reuters

Prema Appleovim podacima, u siječnju je bilo aktivno 1,4 milijarde Appleovih uređaja, od čega 900 milijuna iPhonea.

Apple se više ne želi oslanjati na već pomalo iscrpljeni izvor prihoda od iPhonea te se okreće medijskom biznisu u najvećem zaokretu svog poslovanja u povijesti kompanije. Tehnološki div jučer je predstavio svoju televizijsku platformu koja će konkurirati Netflixu i Amazon Primeu te novinski servis koji je već izazvao podjelu među vodećim američkim nakladnicima.

Veterani Hollywooda

Ranije najave govorile su da će Apple TV uz starije serije i filmovi pretplatnicima nuditi i originalni Appleov sadržaj. Kompanija planira ove godine uložiti dvije milijarde dolara u stvaranje originalnog sadržaja, a za snimanja će angažirati veterane Hollywooda. Međutim, analitičari su očekivali kako Appleov poslovni model neće biti sličan Netflixovom, već će se temeljiti na Apple Storeu, nudeći plaćenu pretplatu na sadržaje drugih medijskih kompanija.

 

1,4 milijardi

uređaja bilo je aktivno u siječnju, pokazuju Appleovi podaci

Prema tvrdnjama Reutersovih izvora, Appleov cilj jest skupiti na jednom mjestu televizijske serije kako bi ih bilo lakše naći, kupiti i gledati. Izbor Hollywooda za analitičare je očekivan i logičan s obzirom na potencijal dohvata nekoliko stotina milijuna gledatelja. Prema Appleovim podacima, u siječnju je bilo aktivno 1,4 milijarde Appleovih uređaja, od čega 900 milijuna iPhonea. To je već u startu golema prednost pred primjerice Netflixom koji globalno broji 139 milijuna korisnika i Amazon Primeom sa 100 milijuna pretplatnika. Podsjetimo, div iz Silicijske doline već ima iskustva s ulaskom u određene tržišne niše nakon glavnih konkurenata. Primjerice, glazbeni streaming servis lansirao je nekoliko godina nakon Spotifyja, ali je uspio dogurati do 50 milijuna korisnika što je više od polovice Spotifyjevih 96 milijuna korisnika.

Rekordni prihod od usluga

Uoči događanja u Cupertinu američki su mediji očekivali da će Apple predstaviti i opciju pretplate na uslugu Apple News sa sadržajem vodećih medijskih nakladnika. Wall Street Journal odlučio se pridružiti, ali ne i New York Times i Washington Post. Sve u svemu, analitičari ocjenjuju kako predstavljanje dviju novih usluga sugerira kako će digitalne usluge u budućnosti imati veću važnost od hardvera.

Naime, iako je iPhone bez sumnje najuspješniji hardverski proizvod generacije koji je pronašao put do dvije milijarde kupaca, njegova prodaja usporava. To je i razlog što je Apple u siječnju objavio prvi pad prihoda i dobiti u više od 10 godina. S druge strane, kompanija ima 360 milijuna pretplatnika u svom “sektoru usluga” koji uključuje iTunes, Apple Music, App Store, iCloud i Apple Pay. U posljednjem kvartalnom izvješću stoji da je taj segment donio rekordnih 10,9 milijardi dolara prihoda. No, to je i dalje sitnica u odnosu na ukupne prihode od 84,3 milijarde dolara. Max Wolff, partner u konzultantskoj tvrtki Multivariate Solutions, ocjenjuje za britanski The Guardian kako su dvije nove usluge dizajnirane kako bi povezale hardverski dio, poput iPhonea i Maca, sa uslugama, poput Apple Paya.

Međutim, Wolff smatra kako nije sigurno da će to riješiti problem usporavanja prodaje iPhonea.

Komentirajte prvi

New Report

Close