Fiatov izvoz prvi put ispod milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2017. u 21:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iako je kragujevačka tvornica automobila ostala najveći srpski izvoznik, pad je osjetan.

Kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA Srbija) u 11 meseci ove godine, prema podacima Ministarstva financija, izvezla je automobile vrijedne 870,2 milijuna eura, čime je i dalje uvjerljivo najveći srpski izvoznik, ispred kompanija Hesteel Serbia, Tigar i drugih.

Kako piše list Danas, izvjesno je da će kragujevačka tvornica i 2017., odnosno petu godinu zaredom, završiti kao najveći srpski izvoznik, s dva do tri puta većim deviznim prihodom od smederevske Željezare i Tigra. Ali, sigurno je i da će ukupan izvoz srpske tvornice automobila ove godine, a prvi put od 2013. godine, biti manji od milijardu dolara na godišnjoj razini, i to ne malo.

U Kragujevcu je, naime, ovogodišnja proizvodnja Fiata 500L već bila obustavljena, što znači da je bilo manje radnih dana. Plasman kompanije FCA Srbija, prije svega na američko tržište, ove godine očito nije mogao jače potaknuti ni redizajnirani Fiat 500L, koji se počeo proizvoditi 25. svibnja. Zbog toga Fiatova tvornica u Kragujevcu u 2017. nije uspjela ostvariti godišnji prihod veći od milijardu dolara, što je u proteklom razdoblju bilo uobičajeno u poslovanju FCA Srbija, a čime se nastavlja trend pada plasmana Fiata 500L na inozemnim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close