Fiat u Srbiji ostaje bez povlastica

Autor: Poslovni dnevnik , 11. travanj 2018. u 14:57
Novi ugovor treba biti potpisan do 29. rujna ove godine

Talijani će morati plaćati lokalne poreze, doprinose za radnike i druga davanja.

Izvjesno je da će Fiat i nakon isteka desetogodišnjeg ugovora ostati u Kragujevcu, ali će, prema najavama srpskih dužnosnika, poslovati pod drugačijim uvjetima.

To bi gradski i državni proračun moglo povećati za više milijardi dinara, ovisno o poslovanju kompanije, pišu Večernje novosti.

U prvom ugovoru Fiat je bio oslobođen lokalnih poreza na imovinu i urbanistički plan, kao i na isticanje zaštitnog znaka. Budući da tvornica zauzima više od 140 hektara i da su obilježja kompanije vidljiva svugdje u Kragujevcu lokalni proračun znatno bi se popravio.

S druge strane, država više neće plaćati pune doprinose za oko 2500 radnika. U skladu s vlasničkim udjelom (30 posto) plaćat će i obveze na dobit, PDV i imovinu. Ugovor o suradnji između države Srbije i Fiata istječe 29. rujna.

Od početka proizvodnje modela 500 L potražnja nije značajno oscilirala, ali se stručnjaci slažu da je vrijeme za proizvodnju novog modela. To će biti dio novog ugovora, ali će i država Srbija, najvjerovatnije, u skladu sa svojim udjelom u tvornici, financijski sudjelovati u izradi novog automobila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close