Fiat ostao vodeći srpski izvoznik, od 3200 radnika njih 700 mora otići

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2016. u 10:16
U tvornici ostaje svega 2500 radnika/Stringer/PIXSELL

Iako je u šest mjeseci izvezla robe za 663,6 milijuna eura, što je trećina ukupnog srpskog izvoza, tvornica iz Kragujevca otpušta ljude.

Vrijednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Republici Srbiji u prvih šest mjeseci 2016. godine iznosila je 1,96 milijardi eura, a najveći izvoznik i dalje je Fiat Chrysler Automobiles Serbia (FCA)  iz Kragujevca s izvozom od 663,6 milijuna eura, objavilo je Ministarstvo financija Srbije.

Na listi vodećih izvoznika na drugom mjestu iza nekadašnje Zastave je Tigar tajers iz Pirota, čiji je  izvoz u prvoj polovici godine vrijedio 160,9 milijuna eura. Na trećem mjestu je željezara Smederevo čiji je izvoz u prvih šest mjeseci bio 133,7 milijuna eura. Slijedi kompanije Filip Moris iz Niša sa 110,4 milijuna eura izvoza, a na petom mjestu je Naftna industrija Srbije (NIS), s izvozom vrijednim 103,4 milijuna eura.

 

14tisuća

eura maksimalna otpremnina po jednom radniku Fiata

Kostić sedmi  po izvozu
Na šestom je mjestu među vodećim srpskim izvoznicima HIP Petrohemija iz Pančeva sa izvozom vrijednim 97,2 milijuna eura, dok je sedma MK Grupa vlasnika Miodraga Kostića, koja je  izvezla za 86,4 milijuna eura. Ostatak liste deset najvećih srpskih izvoznika čine  Gorenje sa 84,9 milijuna eura, Tetrapak sa 83,3 milijuna eura,  te Jura sa 80,6 milijuna eura. Na listi najvećih izvoznika nalazi se i Viktorija grupa, s izvozom vrijednim 73,4 milijuna eura, potom Hemofarm, koji je izvezao za 73,2 milijuna eura), Leoni sa 72,9 milijuna, Robert Boš sa 70,1 milijuna te Jugoimport SDPR s izvozom vrijednim 63,9 milijuna eura.

Paralelno s dobrim izvoznim rezultatima, kragujevačjka tvornica automobila riješit će se većeg broja svojih radnika. Uprava kompanije FCA Srbija najavila je sredinom lipnja da će krajem kolovoza biti ukinuta jedna od tri smjene, tako da će bastai višak od 700 do 900 radnika.Kako je ranije rečeno, za isplatu otpremnina i odlazak iz tvornice izjasnilo oko 700 radnika, odnosno od 3.200 radnika ostalo je njih 2.500. Otpremine iznose od 4.800 do 14.000 eura.Otpremnina za one koji napuste tvornicu iznosi 3.000 eura po radniku i jedna trećina njegove bruto prosečne zarade za poslednja tri mjeseca pomnožena sa godinama radnog staža.Prijavljivanje radnika FCA za dobrovoljni odlazak uz socijalni program počelo je 27. lipnja i trajalo do 8. srpnja. 

Po 300 eura za godinu staža
Predsjednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković izjavio je u četvrtak za agenciju Beta da je "Fiat uplatio novac bankama koji će u toku dana biti na računima radnika kragujevačke tvornice".Fiat, koji je s Vladom Srbije suvlasnik tvornice u Kragujevcu, obećava i isplatu naknade u iznosu koji je do sada isplaćivan tehnološkim viškovima preko Nacionalne službe za zapošljavanje.Radnicima koji sada odlaze iz tvornice  pripada i naknada za godišnji odmor te regres za 2016. godinu.Radnik koji ima, primjerice, tri godine radnog staža u FCA, može računati na otpreminu od približno 4.700 eura, dok će zaposleni sa 30 godina staža dobiti oko 300 eura po godini staža.Kako je obećano, bivšim radnicima tvornice automobila Zastava koji su radni vijek nastavili u FCA bit će uračunat i radni staž proveden kod prethodnog poslodavca.  

Komentirajte prvi

New Report

Close