Fiat Chrysler napuhavao broj prodanih automobila

Autor: Sergej Novosel Vučković , 20. srpanj 2016. u 15:16
Fiat Chrysleru prijeti novi udarac od istražitelja/DPA/PIXSELL

Veliki autosaloni bi onima lokalnima plaćali 20.000 $ da prodaju desetke novih vozila i to mito prikazivali kao marketinšku podršku.

Nakon varanja Volkswagena sa softverom za testiranje emisija ispušnih plinova automobila, nove mućke na američkom autotržištu – na udaru istražitelja Ministarstva pravosuđa i Komisije za vrijednosne papire je Fiat Chrysler (FCA), zbog sumnje da je lažno prikazao rezultate prodaje novih vozila.

 

217tisuća

vozila FCA prodao u prosincu lani, najviše otkad postoji. Pitanje koliko je to stvarno

Premda Bloomberg u priči u kojoj je otkrio da je koncern napuhavao brojke ističe da je istraga još u ranoj fazi, pouzdano se zna da je sve uslijedilo nakon tužbi u siječnju, kojima su dva čikaška autosalona optužila tvrtku da je trgovcima plaćala da prijave više prodanih automobila od onih uistinu prodanih. "U kvartalnom i godišnjem izvještaju FCA iskazuje prihode na temelju broja automobila isporučenih salonima, a ne na temelju izvještaja o broju prodanih kupcima" brani se proizvođač, što nije spriječilo vrijednost dionice da se nakon loše vijesti u ponedjeljak spusti za oko 2%.

Varanje seže još u sredinu 2015., ustvrdio je FBI iz iskaza devetero voditelja salona diljem SAD-a, koji su priznali da su od zastupnika tražili da evidentiraju da su dodatno prodali desetke auta, a zauzvrat bi dobili 20 tisuća dolara.  Taj bi se iznos mita, jasno, "legalizirao" na račun zastupnika kao "kooperativna marketinška podrška". Zatim bi FCA zastupnicima omogućio da odustanu od prodaje automobila početkom idućeg mjeseca, prije nego bi se aktiviralo tvorničko jamstvo za vozila.

Iz kompanije su odbacili takve optužbe tvrdeći da su reakcija nezadovoljnih autosalona. FCA je u svibnju optužen da je u Njemačkoj varao s testovima ispušnih plinova, a mediji podsjećaju da nije jedini proizvođač optužen za napuhavanje prodaje – isto je snašlo i BMW koji je lani zastupnicima plaćao da primarno nude aute koji su bili probna vozila. Lanjski je prosinac za FCA bio najbolji mjesec u SAD-u u 90-godišnjoj povijesti Chryslera (!), s 217.527 prodanih vozila. Koliko ih je kupljeno stvarno, a koliko fiktivno, pokazat će istraga.

Komentirajte prvi

New Report

Close