Ferrero podiže plantaže lješnjaka, država daje subvencije kooperantima

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2014. u 10:47
Ferrero će osigurati povoljnije cijene sadnica lješnjaka/ V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Srbija sada uvozi 90% lješnjaka, a 2013. godine uvezeno je 1446,5 tona lješnjaka bez ljuske vrijednih 6,8 milijuna eura.

Prva plantaža lješnjaka talijanske konditorske kompanije Ferrero u Srbiji bit će podignuta na zemljištu poljoprivredne tvrtke 7. juli u Sirigu u Vojvodini, piše portal eKapija.

Projektom je predviđeno da se u Sirigu podigne rasadnik čiji bi proizvod, sadnice, služio za podizanje novih nasada lješnjaka. Nove plantaže podizali bi proizvođači u Srbiji nabavljajući sadnice pod povoljnijim uvjetima uz financijsku potporu države, a kao kooperanti Ferreru bi prodavali lješnjak. Talijani će osigurati sadnice po znatno povoljnijim cijenama, dok će Ministarstvo poljoprivrede sudjelovati u naknadi troškova nabave sadnica lješnjaka kroz bespovratna sredstva i subvencije kamatne stope na kredite banaka.

 

10tisuća

hektara nasada pod lješnjacima bit će podignuto u Srbiji do 2020. godine

Ferrero želi da investicija krene u rujnu, a planirano je da se ovim projektom nasade lješnjaka u Srbiji povećaju sa sadašnjih 1000 na 10.000 hektara do 2020. godine. U Bačkoj će biti podignute plantaže lješnjaka srednje veličine, na oko 4000 ha novih površina, a u središnjoj i južnoj Srbiji na 6000 ha. Najveće količine proizvedenog lješnjaka otkupljivat će Ferrero, dok će količine koje ne budu otkupljene od strane talijanskog konditora srpski proizvođači moći vrlo lako plasirati na domaćem i na inozemnom tržištu, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Želeći osigurati sirovinsku bazu za svoje slatkiše Ferrero je tzv. centre za proizvodnju lješnjaka već podignuo u Turskoj, Gruziji, Čileu i još nekim zemljama. Konditori su najveći kupci lješnjaka jer otkupe oko 75% svjetske proizvodnje, od čega Ferrero otkupi od 22 do 27%. Srbija sada uvozi 90% lješnjaka, a 2013. uvezeno je 1446,5 tona lješnjaka bez ljuske vrijednih 6,8 milijuna eura, najviše iz Turske.

Komentirajte prvi

New Report

Close