Fehim Salek iz Sarajeva novi vlasnik slovenskih kamenoloma

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2019. u 22:00
Selekove tvrtke posljednjih godina sve su aktivnije u Sloveniji/Boris Ščitar/VLM/PIXSELL

Ukras ima sjedište u Bochumu u Njemačkoj i tvrtke u svim zemljama bivše Jugoslavije, a poslove je dobivao i u Zagrebu.

Njemačko-bosanska grupa Ukras kupila je tvrtku Mineral iz Podpeći kod Brezovice u Sloveniji, koja upravlja s nekoliko kamenoloma u toj zemlji i zapošljava više od 70 ljudi. 

Prema pisanju portala Siol.net do sada je tvtka Mineral bila u vlasništvu poduzetnika Marjana Urleba iz Šentjurja, koji je odlučio prodati sedam godina nakon što je kupio iz stečajne mase bivše financijske tvrtke Poteza.  Poslovni podaci pokazuju da ponovno oživljavanje poslovanja nije bilo uspješno. Prema informacijama portala, posao vrijedi više od tri milijuna eura, a polovicu kupovne cijene Ukras namjerava podmiriti opskrbom kamenom i drugim proizvodima.

Isplatio ulaganja
Urleb je očito isplatio svoje ulaganje u Mineral, navodi Siol.net. Prema dostupnim podacima, u 2011. godini za tvrtku je dao oko 750.000 milijuna eura. U Mineral je zatim uložio dodatnih 400 tisuća eura vlastitih sredstava. Prema informacijama portala, uložena sredstva već su otplaćena. Još 2017. godine Urleb je 50-postotno vlasništvo prodao građevinskoj kompaniji Ukras, s kojom se počeo poslovno povezivati, a na bankovni račun primio je oko 1,3 milijuna eura.

Za preostalu polovicu vlasništva, koju je Ukras preuzeo krajem prošle godine, dobio je još 500 tisuća eura i osigurao zalihe materijala vrijedne 1,5 milijuna eura. "Odlučili smo prodati tvrtku kapitalno jakom partneru", objasnio je Marjan Urleb. "Za takvu priču kao što je oživljavanje posla u kamenolomu potrebno je mnogo energije, pa je radije prepuštamo drugome", dodao je. Važan razlog za prodaju Minerala je i poslovanje, koje je daleko od najava iz 2011. kada je kupljen. Tada su najavljena nova ulaganja u modernizaciju proizvodnje, nova tržišta, novi kupci, kao i značajno povećanje prihoda, koji su u 2010. godini iznosili 4,7 milijuna eura, kao i povećanje dobiti.

Veliki gubici Minerala
Naprotiv, u 2015. i 2016. godini Mineral posluje s velikim gubitkom i ostvario je najniže prihode.  U 2017. godini poslovanje tvrtke blago se poboljšalo, ostvarila je prihod od 3,7 milijuna eura i minimalnu dobit.Novi vlasnik Minerala ima sjedište u Bochumu u Njemačkoj i povezane tvrtke u svim zemljama bivše Jugoslavije. Najaktivniji je u njemačkim gradovima Bonn, München i Köln, a u prošlosti je dobivao i projekte u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i drugim velikim gradovima u regiji. 

Posljednjih godina postaje sve aktivniji u Sloveniji. Kompanija Ukras-AG, u formalnom vlasništvo Adele Selek-Mešić, 2017. udvostručila je prihode od prodaje na 201 milijun eura. Mineral je sada u vlasništvu Ukrasa čiji je prvi čovjek i vlasnik Fehim Selek iz Sarajeva, koji je, uz ostalo, i 57,7-postotni vlasnik Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. Bio je i član Nadzornog odbora Centra Naložbe, tvrtke iz lanca Boška Šrota, koji je kasnije neuspješno pokušao menadžersko preuzimanje Grupe Laško.

Komentirajte prvi

New Report

Close