Feferoni iz BiH u Burger Kingu i Subwayu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 14:27
Zeleni feferoni proizvođačima se više isplate od malina i krastavaca/Matija Topolovec/PIXSELL

Dobra otkupna cijena koju nudi njemački Carl Kühne potaknula nagli rast uzgoja.

Povoljna klima i zemljište, zajamčen otkup i dobra otkupna cijena, te zarada na 10 ari od oko 3600 KM (oko 14.400 kuna) trebali bi potaknuti poljoprivrednike iz BiH da se okrenu uzgoju zelenih feferona, piše portal eKapija.

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, uzgoj zelenih feferona više se isplati od ulaganja u proizvodnju krastavaca kornišona ili malina.

"Sve što je potrebno za početak uzgoja zelenih feferona je zemljište. Sadnice i sav potreban materijal osigurava njemačka tvrtka Carl Kühne koji im se plaća kroz isporučenu papriku. S tom tvrtkom koja otkupljuje sve proizvedene količine, naše Udruženje uskoro treba uspostaviti suradnju", rekao je Bićo. Koliko je isplativ uzgoj zelenih feferona potvrđuje i predstavnica tvrtke Carl Kühne Jelena Kulukčija, koja kaže da se na 40 ari može zaraditi i do 20.000 KM. 

Prema njenim riječima, U Europi i SAD-u ljute paprike, postaju sve popularnije, tako da Kühne ovim nasadama u BiH odgovara na velike narudžbe iz Burger Kinga, Subwaya i Ikee. Kulukčija dodaje da zasad imaju 15 hektara površina na kojoj će se saditi feferoni u BiH, te da im je cilj povećati zemljište za uzgoj na 20 hektara. Nedžad Bićo kaže za eKapiju da će Udruženje poljoprivrednika FBiH pokrenuti inicijativu da se za uzgoj zelenih feferona počnu davati državne subvencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close