Federacija BiH nižim troškovima privlači tvrtke iz RS i Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2014. u 22:01
Željko Mitrović i TV Pink u ožujku su prebacili kanale u BiH/J.Galoić/24sata

TV Pink vlasnika Željka Mitrovića svojih 40 programa premjestio je iz Srbije u BiH, gdje je platio 25.000 eura umjesto 1,5 milijuna eura.

Brojni nameti na gospodarstvo u Republici Srpskoj prilično su negativno utjecali na poslovni ambijent da firme iz Srbije svoja generalna zastupništva ili uvozna skladišta masovno registriraju na područje Federacije BiH, piše tjednik Slobodna Bosna.

Istovremeno TV kompanije iz Srbije zbog skupih dozvola najavljuju dolazak u BiH. Srbiji, navodi se, prijeti veliki odlazak kabelskih operatera u Bosnu i Hercegovinu zbog vrlo visokih taksi za emitiranje u toj zemlji. Naime, u Srbiji dozvola za emitiranje stoji oko 21.560 eura po kanalu, dok se u BiH za tu istu uslugu plaća samo 622 eura. To je odmah shvatila TV Pink vlasnika Željka Mitrovića, koja je svojih 40 kanala već premjestila iz Srbije u BiH. U BiH će za dozvole platiti 25.000 eura, dok bi ih u Srbiji emitiranje stajalo 1,5 milijuna eura.Slobodnoj Bosni su u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH potvrdili da su od kompanije Pink BH dobili zahtjeve za izdavanje dozvola za emitiranje putem drugih komunikacijskih mreža za 40 televizijskih programa.

 

622eura

stoji dozvola za emitiranje za jedan TV kanal u BiH, a u Srbiji 21.600 eura

Dozvole za kanale Pink BH Company izdane su 14. ožujka 2014. godine i važe do 14. ožujka 2024. godine. Naknada za obradu zahtjeva za 40 dozvola iznosi ukupno 8000 maraka. Godišnja naknada za dozvolu naplaćena je u iznosu od 1212 maraka za svaku dozvolu, odnosno ukupno 48.493 maraka.S druge strane tvrtke iz Srbije svoja predstavništva u BiH češće registriraju u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj. Ekonomist Damir Miljević kaže da srbijanski privrednici idu tamo gdje im je lakše poslovati."Srpske kompanije iz Republike Srpske u Federaciju dovodi to što je u FBiH bolje poslovno okružje, zbog plaćanja poreza i doprinosa na plaće. Dakle, poduzetnici u FBiH imaju manja davanja nego u RS-u, a usto drukčije je poslovati u glavnom gradu države, za razliku od Banje Luke.

Za razliku od Republike Srpske, u Federaciji BiH je ostao neoporezivi dio dohotka, a ako tvrtka izvozi više od 30 posto proizvodnje ne plaća se porez na dobit. To su razlozi zbog kojih su sve najveće i najozbiljnije srbijanske firme iz RS-a prešle tamo", rekao je Miljević.Donedavno je u BiH bila potpuno drukčija situacija jer se velik broj kompanija iz FBiH registrirao u RS iz istih razloga. Međutim 2010. godine Vlada RS, na čelu s Miloradom Dodikom, povisila je poreze i doprinose i promijenila Zakon o porezu na dobit. Tada su tvrtke krenule iz RS u FBiH preko koje uvoze i kojoj plaćaju doprinose, a korist ima proračun Federacije i banke preko kojih se vrši platnipromet.

Komentirajte prvi

New Report

Close