FBiH: Zastupnički dom izglasovao nepovjerenje vladi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2013. u 08:27
Guliver/Thinkstock

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je nakon cjelodnevne rasprave izglasovao nepovjerenje entitetskoj vladi.

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je nakon cjelodnevne rasprave izglasovao nepovjerenje entitetskoj vladi, a istodobno je usvojio nekoliko odluka kojima je vladi dok je ona u tehničkom mandatu ograničio ovlasti i onemogućio donošenje bitnijih financijskih odluka kao i odlučivanje o imenovanjima članova upravnih odbora javnih poduzeća.

Izglasavanje nepovjerenja federalnoj vladi zatražili su Socijaldemokratska partija BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) nakon što nisu uspjeli njihovi raniji pokušaji da smijene ministre iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB). SDP je ranije bio u koaliciji sa SDA, HSP i NSRzB no raskinuo ju je u lipnju 2012. godine kada je sklopio savezištvo sa dva HDZ-a i SBB-om.

Za izglasavanje nepovjerenja vladi glasovalo je 58 od 98 zastupnika koliko ih ima u Zastupničkom domu. Da bi odluka o izglasavanju nepovjerenja vladi postala pravomoćna mora je potvrditi i Dom naroda koji bi o tome trebao odlučivati do kraja tjedna. Predsjednik kluba zastupnika SDA Izet Omanović najavio je međutim kako će ta stranka iskoristiti pravo da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Na taj bi način Dom naroda bio spriječen potvrditi odluku o smjeni vlade dok federalni ustavni sud svojim pravorijekom ne odluči je li time ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Neizvjesno je ipak kada bi se to moglo dogoditi, jer su tri od devet sudačkih pozicija u ustavnom sudu trenutačno upražnjene pa u tom tijelu nema potrebne većine za donošenje odluka u slučaju zaštite vitalnog nacionalnog interesa. I u slučaju da obadva doma federalnog parlamenta u konačnici izglasuju nepovjerenje vladi, odluku o njezinoj smjeni odnosno o imenovanju nove može donijeti isključivo predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (HSP).

On je pak najavio kako se neće protiviti imenovanju nove vlade ukoliko takva odluka bude u cjelosti temeljena na zakonima i ustavu. Teoretski je moguće da sadašnja federalna vlada nastavi raditi u tehničkom mandatu sve do izbora u jesen 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close