FBiH u nove poslovne zone ulaže 16 mil. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2018. u 21:59
U poslovnim zonama FBiH više od 1200 tvrtki

Daju četiri puta više za poduzetničku infrastrukturu.

Federacija BiH trenutno ima 11 poslovnih inkubatora, četiri tehnološka i jedan poslovni park.

Tu je još i oko 15 poduzetničkih centara, osam lokalnih, jedna kantonalna i pet regionalnih razvojnih agencija.  Od 2015. godine osnovana su dva nova inkubatora, jedan poslovni park i jedan poduzetnički centar, stoji u informaciji o stanju poduzetničke infrastrukture koju je usvojila vlada FBiH. U Federaciji postoji oko 110 poslovnih zona, od čega njih 15 nisu aktivne, dok je kod ostalih stupanj aktivacije različit.

Većina zona je osnovana na zemljištu koje nije imalo izgrađenu infrastrukturu (tzv. zelene zone u vlasništvu su lokalne samouprave), dok su parcele vlasništvo gospodarskih subjekata. Postotak iskorištenosti zemljišta u poslovnim zonama u FBiH je oko 50 posto. Prema trenutnim informacijama, u poslovnim zonama Federacije posluje više od 1200 poslovnih subjekata. Većina njih, oko 60 posto, pripada proizvodnim, a 40 posto je iz uslužne djelatnosti. 

Ove godine FBiH će uložiti 4 mil. KM (oko 16 mil. kuna) u izgradnju poduzetničkih zona, što je dosad najveća svota za tu svrhu u jednoj godini. Ranijih godina ministarstvo je ulagalo po milijun maraka u osnivanje novih zona, a imali su i potporu UNDP-a i Švicarske agencije za razvoj i suradnju, koji su 2014., 2015. i 2016. izdvajale po 500.000 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close