FBiH protiv uvoza ruskih lijekova

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2020. u 21:59
Ruski lijekovi su jeftiniji od onih trenutno dostupnih u Bosni i Hercegovini/ Davor Puklavec/PIXSELL

Zahtjev iz Republike Srpske.

Članovi Komisije za lijekove iz Federacije BiH, njih sedam, protiv su da jeftiniji lijekovi proizvedeni u Ruskoj Federaciji dođu na tržište Bosne i Hercegovine, iako, kako tvrde upućeni, ne postoji niti jedan medicinski razlog za to, pišu Nezavisne novine.

Ipak, sudeći po glasanju s posljednje sjednice Komisije za lijekove koja djeluje pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, odluka da ruski lijekovi dođu na tržište BiH mogla bi biti donesena već u veljači. "Posljednje glasanje bilo je osam glasova za, i sedam protiv. Svi članovi iz Republike Srpske, njih sedam, bili su za, kao i član iz Brčko distrikta, dok je ostalih sedam članova, svi iz Federacije BiH, bilo protiv.

Tada je odlučeno da se traži dodatni stručni elaborat što treba biti završeno do sjednice u veljači, kada će se donijeti konačna odluka", rekao je izvor Nezavisnih novina. Zahtjev za stavljanje dva lijeka iz Ruske Federacije na tržište BiH postavila je tvrtka iz Bijeljine, a zanimljivo je da je elaborat kojeg traži Komisija za lijekove bio doveden do kraja, ali je stručnjak koji je radio na njemu pri samom završetku odustao.

Kako se neslužbeno doznaje, neki stručnjaci nisu željeli raditi na tom elaboratu, a mnogi to tumače kao pritisak pojedinih, točnije, jedne farmaceutske kompanije iz Europe. Ušteda u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske s ruskim lijekovima navodno bi bila oko oko 6 milijuna KM (oko 3 mil. eura) .

Komentirajte prvi

New Report

Close