FBiH prodaje BH Telecom turskoj kompaniji Turkcell?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2017. u 22:00
Vrijednost BH Telecoma godinama pada/FOTOLIA

SDP BiH tvrdi kako ima informacije da bi HT kupio većinski vladin paket dionica u HT Mostaru.

Analiza poslovanja i preustroj dva telekom operatera u Bosni i Hercegovini (BiH) koji su još u većinskom državnom vlasništvu jedan je od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi toj zemlji nastavio pružati financijsku potporu, a to je postalo povodom za razmjenu optužbi između oporbe i vlasti u Federaciji BiH da se pod tom krinkom priprema "namještena" prodaja tih tvrtki, i to po etničkoj osnovi.

Predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi potvrdio je da je dio obveza što su ih vlasti BiH preuzele, kada su 2016. godine prihvatile novi prošireni aranžman s tom institucijom, i potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima radi "provedbe operativne i financijske dubinske analize" za BH Telecom i HT Mostar. Cilj je te analize, kako je pojasnio Parodi za list Glas Srpske, "preustroj ili prodaja dionica" dva telekom operatera koji su u većinskom državnom odnosno vlasništvu Federacije BiH. Vlasti Republike Srpske svoj su entitetski telekom prodale još 2007. godine, a kupio ga je Telekom Srbije za 646 milijuna eura, što je tada ocijenjeno nerealno visokom, politički uvjetovanom ponudom.

 

30 posto

udjela u HT Mostaru ima Hrvatski telekom

U Federaciji BiH opcija prodaje dva telekom operatera sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru nikada nije ozbiljno razmatrana, jer je prevladala ocjena kako se iz njihove dobiti može osigurati trajni i stabilni izvor punjenja proračuna. No, u proteklim godinama tržišna utakmica promijenila je tu perspektivu, jer su njihovi prihodi iz godine u godinu počeli padati. HT Mostar je u 2015. godini ostvario više nego skromnu dobit od oko 700 tisuća eura. U usporedbi s godinom prije, riječ je o drastičnom padu jer je tada ostvarena dobit veća od četiri milijuna eura. Za BH Telecom raspoloživi su podaci o poslovanju za prvih šest mjeseci 2016., po kojima je ta tvrtka ostvarila dobit od 18,5 milijuna eura, što je za 3,5 milijuna eura manje nego u istom razdoblju 2015. godine.

Oporbena Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ustvrdila je kako vlast, odnosno SDA i HDZ BiH, sada potajice ipak pripremaju prodaju BH Telecoma i HT Mostara. Član predsjedništva SDP-a Damir Mašić izjavio je kako u toj stranci imaju informacije o scenariju po kojem bi, bez javnih procedura i mimo znanja javnosti i parlamenta, Hrvatski telekom (HT), koji sada ima nešto više od 30 posto vlasničkog udjela u HT Mostaru, kupio vladin većinski paket dionica, dok bi istodobno BH Telecom bio prodan turskoj telekom tvrtki Turkcell. Federalni premijer Fadil Novalić to je opovrgao, no on se odnosio prije svega na BH Telecom. "Nema privatizacije BH Telecoma i neće je biti u ovom (vladinom) mandatu", rekao je Novalić. 

Slaba profitabilnost

Moguća privatizacija 10 posto udjela
Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako je s MMF-om doista dogovorena provedba procesa temeljite analize stanja u BH Telecomu kako bi se poboljšala profitabilnost. Toj tvrtki, kako je istaknuo, vrijednost već godinama pada, iako su joj bilance još dobre, a u takvoj se situaciji tvrtka ne prodaje nego preustrojava. Dodao je da postoji mogućnost moguće djelomične privatizacije 10 posto udjela u vlasništvu ili mogućnost uvođenja još domaćih vlasnika koji bi vršili pritisak na bolje upravljanje BH Telecomom.

Komentirajte prvi

New Report

Close