FBiH opet pokreće istraživanje nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Na međunarodnom natječaju izabrat će partnera koji će ulagati i voditi cijeli projekt.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je ponovo potaknuti istraživanja na potencijalnim nalazištima nafte i prirodnog plina na teritoriju tog BiH entiteta pa će raspisati natječaj za odabir partnera koji bi vodio taj projekt, potvrdio je u srijedu u Sarajevu Nermin Džindić, entitetski ministar energetike, rudarstva i industrije.

On je kazao kako je vlada donijela odluku da u sljedećih petnaest dana bude raspisan međunarodni natječaj za odabir partnera koji će investirati u daljnja istraživanja i voditi cijeli projekt. Zainteresiranim parterima na raspolaganju je dokumentacija za čije preuzimanje treba platiti 20.00 dolara. Ona se temelji na ranijim istraživanjima koja su pokazala da nafte i plina u BiH ima na četiri lokaliteta ukupne površine nešto veće od 5000 četvornih kilometara.

Džindić je objasnio kako je najveći dio tog područja na bosanskohercegovačkim Dinaridima, nešto manje je potencijalno nalazište u kolici Tuzle, a još dva manja lokaliteta za koja su u BiH uvjereni da sadrže zalihe nafte su u Bosanskoj posavini. Odabir strateškog partnera za nastavak istraživanja trebao bi uslijediti u roku od šest mjeseci.

Kompanija Shell ranije je vodila projekt istraživanja potencijalnih nalazišta nafte u BiH na temelju memoranduma koji je s vladom FBiH potpisala 2011., ali je od projekta odustala 2015. Kao razlog za odustajanje naveli su kako su daljnja ulaganja u istraživanja neisplativa s obzirom na tadašnje stanje na svjetskom tržištu nafte.

Preliminarne procjene Shella bile su da na području Dinarida u svaku potencijalnu bušotinu trebao uložiti do 75 mil. dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close