FBiH nudi 22% dionica Energopetrola na burzi

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2013. u 22:00
Prodaje se 1,215.111 dionica Energopetrola

Prodaja udjela u tvrtki čiji su većinski vlasnici Ina i MOL.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku je o prodaji svog vlasničkog udjela u sarajevskoj kompaniji Energopetrol, koja je od 2006. godine u većinskom vlasništvu hrvatsko-mađarskog konzorcija Ina-MOL, priopćeno je iz vlade FBiH nakon sjednice održane iza zatvorenih vrata, piše potral indikator.ba.

Kako se navodi, federalna vlada usvojila je program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s planom privatizacije za 2013. godinu u dijelu koji se odnosi na prodaju 22,1214 posto državnog udjela u Energopetrolu Sarajevo. Prema tom programu Agencija za privatizaciju zadužena je "poduzeti aktivnosti na prodaji državnog kapitala u Energopetrolu". Istovremeno, vlada je donijela i odluku o načinu privatizacije Energopetrola pa će tako 22 posto državnih dionica odnosno njih 1,215.111 biti ponuđeno na prodaju na burzi. Ina i MOL su prije sedam godina, nakon pregovora koji su trajali godinu i pol dana, kupili 67 posto vlasničkog udjela u sarajevskoj naftnoj kompaniji. Tom kupnjom konzorcij je preuzeo i veliki naftni terminal kod Sarajeva te brojne benzinske postaje.

Cijena koju je tada ponudio konzorcij Ina-MOL bila je 112,5 milijuna eura s tim da je 37,5 milijuna bilo namijenjeno preuzimanju većinskog vlasničkog udjela, a ostatak se odnosio na planirane investicije koje, kako piše indikator.ba, ni do danas nisu potpuno realizirane. Preostalih 11 posto vlasničkog udjela u Energopterolu u vlasništvu je malih dioničara.Vlada je također usvojila i Izvještaj svog pregovaračkog tima o poduzetim aktivnostima na pregovorima s konzorcijem Ina-MOL o provođenju Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d Sarajevo. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo financija su zaduženi da uredno i na vrijeme plaćaju izvršene usluge švicarskom odvjetničkom timu Wenger&Vieli koji predstavlja Federaciju Bosne i Hercegovine u arbitražnom postupku, kako ne bi dolazilo do zastoja u ovom postupku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close