FBiH nema za poticaje, u RS tvrtke dužne 62 mlrd. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2015. u 22:00
Federalna vlada donijela je odluku o obustavi pojedinih izdataka iz proračuna za 2015. godinu/Fotolia

U prva četiri mjeseca ove godine proračunski priljev u FBiH manji je za 270 milijuna KM od planiranog.

Novca u blagajni Federacije BiH ima samo za isplatu socijalnih davanja, kao što su vojne invalidnine, za isplate za invalidsko-mirovinski zavod i za plaće proračunskim korisnicima, dok je sve ostalo do daljnjeg na čekanju, rekli su iz federalne vlade, javlja Dnevni list.

Kada je riječ o poticajima za poljoprivrednike i raznim davanjima koja već kasne, niko ne zna odgovor kada će biti isplaćena. "Trenutno, osim osim za prioritete, nema novca. Kako novac bude pristizao u blagajnu, tako će se i isplaćivati", kažu u vladi FBiH. A da bi sve bilo po zakonu federalna vlada je donijela odluku o obustavi izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka iz proračuna FBiH za 2015. godinu. Kako potvrđuje Jelka Miličević, federalna ministrica financija, za prva četiri mjeseca ove godine proračunski priljev manji je za 270 milijuna KM od planiranog.

 

9,7posto

povećani su 2014. dugovi poduzeća u RS u odnosu na 2013.

"Problem su neizmirene obveze, slab priljev u proračun i situacija u kojoj iz prihoda koji su slabi izmirujemo obveze iz prethodnog razdoblja. To je ono što podiže socijalne tenzije i stvara nervozu kod ljudi. Ispred nas je sedam vrlo teških mjeseci te moramo odrediti prioritete i vidjeti kako ćemo izaći iz ove situacije", rekla je Miličević. Ništa bolje nije niti u drugom entitetu BiH, Republici Srpskoj. Godišnja analiza Gospodarske komore RS pokazuje da su dugovi poduzeća lani povećan za 9,77 posto u odnosu na 2013. i dosegnuli su 15,7 milijardi maraka. Kratkoročna potraživanja smanjena su za 0,22 posto na 4,32 milijardi KM, dok je neto gubitak povećan za čak 32,5 posto i na kraju 2014. iznosio je 979,69 milijuna maraka.

U Gospodarskoj komori kažu da je i prošle godine najveći problem bila nelikvidnost. Koeficijent likvidnosti iznosio je 1,04 i snižen je za pet posto u odnosu na 2013. godinu, prenosi Slobodna Bosna Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore RS, kaže da je važno što prije rasteretiti gospodarstvo. "Nužno je ukidanje niza fiskalnih i parafiskalnih nameta da bismo stvorili povoljnije poslovno okružje. Problem nelikvidnosti, odnosno naplate potraživanja, jednim dijelom bi se mogao smanjiti primjenom Zakona o multilateralnoj kompenzaciji i cesiji", tvrdi Blagojević.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je sav teret ekonomske krize i političkih nesuglasica u proteklim godinama pao na gospodarstvo i da zbog toga loši pokazatelji nisu iznenađenje. "Nakon prodaje Telekoma Srpske i uvođenja PDV-a došlo je do znatnog priljeva novca u svim proračunima i nerazmjernog povećanja plaća proračunskih korisnika u odnosu na gospodarstvo. Gospodarstvo to nije moglo pratiti, a kada je nestalo novca u proračunima, povećani su doprinosi. To je bio dodatan udarac na oslabljeno gospodarstvo. Sve je urađeno na teret realnog sektora i ovakvo stanje je neodrživo", zaključio je Škrebić. 

Kako olakšati poslovanje

Razviti metalurgiju i proizvodnju namještaja 

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže da podaci o stanju u gospodarstvu ne ukazuju na oporavak. "Država mora olakšati poslovanje i strateški pristupiti razvoju grana koje imaju potencijal kao što su metalski sektor i proizvodnja namještaja", tvrdi Grabovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close