Farmerima besplatno neobrađeno državno zemljište

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2020. u 21:59
Pronađeno je oko 2400 hektara koji se ne obrađuje te su ponuđeni na besplatno korištenje/ Damir Špehar/PIXSELL

U prvih pet godina zemlja u Srbiji neće se plaćati, a za sljedećih 25 godina bit će ponuđeni povoljni uvjeti za zakup.

Državno poljoprivredno zemljište u Srbiji koje je zapušteno i koje se ne obrađuje bit će dano besplatno na korištenje ratarima, pišu Večernje novosti.

Pronađeno je oko 2400 hektara koji se ne obrađuje te su ponuđeni na korištenje. To je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, objašnjavajući da će se u prvih pet godina ta zemlja davati besplatno na korištenje, a u sljedećih 25 godina dobit će se povoljniji uvjeti za zakup, kako bi se na njoj ostvarila dobit. Za tu zemlju ima dosta zainteresiranih. Usto, urađen je popis cjelokupnog zemljišta, te je utvrđeno da je oko 540.000 hektara u državnom vlasništvu.

Prema analizama nadležnog ministarstva, procenjuje se da se od 5,6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji između 200.000 i 350.000 hektara obradivog zemljišta i livada ne koristi svake godine, dok je površina napuštenog poljoprivrednog zemljišta pod pašnjacima mnogo veća. "Obavili smo verifikaciju za 1484 parcelu, od ukupno 1779 predviđenih. Od utvrđenog broja, 501 parcela smatra se napuštenom. Obavljena je i analiza zemljišta, kako bi se utvrdilo je li dobra za organsku proizvodnju", kaže Marko Vranjković iz Uprave za poljoprivredno zemljište.

Prema njegovim riječima, razlozi za napuštanje njiva su nepristupačan teren, degradacija zemljišta, ali i socijalni i ekonomski čimbenici i demografska struktura. Uprava za poljoprivredno zemljište želi unaprijedi informacijski sustav s podacima o napuštenim oranicama. U središnjoj bazi podataka nalazi se oko 19 milijuna katastarskih parcela s podacima o vlasništvu za cijelo područje Srbije. Postojećem informacijskom sustavu nedostaju samo podaci o napuštenom zemljištu u državnom vlasništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close