Farmeri odustaju od repe, Srbija će morati uvoziti šećer

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2019. u 22:01
Srbija ima kvotu za izvoz šećera u Europsku uniju od 180.000, a tražili su povećanje na 220.000 tona

Zasijano samo 30.000 hektara, Sunoko smanjuje proizvodnju za 30%.

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji ove godine šećernom repom su zasijali oko 30.000 hektara, što je 50 posto manje nego prošle godine, pa će šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz, rekao je Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu.

On je agenciji Beta naveo da Srbija ima kvotu za izvoz šećera u EU od 180.000 tona i da je prije više godina traženo da se poveća na 220.000 tona jer je pod šećernom repom bilo više od 100.000 hektara.

Nedostajat će sirovina

Prostran je objasnio da je najveća godišnja proizvodnja šećera u Srbiji bila 700.000 tona, što je znatno iznad domaćih potreba od oko 200.000 tona. U međuvremenu, prilike na europskom tržištu su se promijenile jer je ono 2015. godine liberalizirano i dopušten je uvoz šećera od trske čija je proizvodnja jeftinija.

Prema Prostranovim riječima, uvjeti za sjetvu šećerne repe ove su godine bili teški zbog suše u ožujku kada se repa morala sijati da bi se zbog nižih temperatura izbjegla opasna bolest repina pipa.

“Proizvodnja šećerne repe je u velikoj krizi i nije isključeno da će sjetva te kulture biti znatno manja i da neće biti dovoljno sirovina za rad posljednjih četiri-pet šećerana u Srbiji“, rekao je Prostran.

 

22tisuće

hektara pod repom ima ove godine Sunoko, vlasnik tri šećerane

Nekad je, prema njegovim rečima, u bivšoj SFRJ bilo 15 šećerana, jer su se gradile novcem iz posebnog fonda financiranog od prodaje šećera, pa je nedostatak sirovine rješavan uvozom repe.

Razočarani niskim prinosom

Za kompaniju Sunoko koja posluje u sastavu MK Grupe Miodraga Kostića, u čijem su vlasništvu tri šećerane, ove godine je repom zasijano 22.000 hektara, što je 30% manje nego godinu ranije.

“Razlog je razočarenje farmera zbog niskih prinosa u prethodnoj godini i ozbiljnih problema s masovnom pojavom truleži korijena šećerne repe i nižom otkupnom cijenom zbog dramatičnog pada cijene šećera na svim tržištima“, rekli su agenciji Beta iz Sunoka.

U Sunoku, čija je prodaja austrijskoj Agrani zaustavljena prije godinu dana, kažu da će sve tri njihove šećerane raditi u sljedećoj kampanji i da će zasijane površine osigurati dovoljno šećera za domaće tržište, ali ne i za podmirivanje cijele kvote za izvoz u zemlje EU.

“Sa zasijanih površinau Srbiji može biti proizvedeno od 230 do 260 tisuća tona šećera, a potrošnja u našoj zemlji je oko 200.000 tona“, rekli su u Sunoku.

Komentirajte prvi

New Report

Close