Farmaceutske kompanije pristale platiti milijune zbog epidemije ovisnosti o lijekovima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2019. u 09:53
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Četiri velike farmaceutske tvrtko postigle su dogovor u ponedjeljak s dva okruga u američkoj saveznoj državi Ohio, u zadnji čas kako bi izbjegle suđenje, te će platiti 260 miljuna dolara odštete zbog uloge u američkoj epidemiji broja ovisnika o opioidima.

Međutim, farmaceutske tvrtke AmerisourceBergen, Cardinal Health, McKesson i Teva nisu uspjele sklopiti širu nagodbu, vrijednu desetke milijardi dolara, kojom bi završili sa svim parnicama koje se protiv njih vode.

Četiri spomenute tvrtke distribuiraju oko 90 posto lijekova na recept u SAD-u te će ukupno platiti 215 milijuna dolara.

Izraelska tvrtka Teva platit će u gotovini 20 milijuna dolara, uz 25 milijuna dolara kroz lijek Suboxone koji se koristi za odvikavanje od opioida, rekao je Hunter Shkolnik odvjetnik dva okruga iz Ohioa u ovom sporu.

Prema Shkolniku će Teva, najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, isplatiti odštetu kroz 18 mjeseci.

Okruzi Cuyahoga i Summit optužili su spomenute tvrtke za ulogu u povećanju broja ovisnika o opioidima.

Oko 400 tisuća Amerikanca umrlo je od predoziranja povezanog s opioidima, između 1997. i 2017., prema vladinim podacima. 

"Iako kompanije snažno opovrgavaju navode dvaju okruga, vjerujemo da je rješenje testnog suđenja važan kotačić u postizanju globalnog rješenja i pružanju smislenog olakšanja", navodi se u zajedničkom priopćenju četiri kompanije.

U petak su propali razgovori o nagodbi za cijele Sjedinjene Države, kojom bi, da je uspjela, četiri kompanije isplatile odštetu od 48 milijardi dolara.

Ukupno je u SAD-u podignuto 2600 tužbi protiv farmaceutskih kompanije zbog uloge u razvijanju ovisnosti o opioidima.

Komentirajte prvi

New Report

Close