Fannie Mae i Freddie Mac mogli bi izgubiti tri milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2012. u 13:42
EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Savezna agencija za kreditiranje stanogradnje, američki regulator koji nadzire poslovanje navedenih zajmodavaca, objavila je da je iznos od tri milijarde dolara preliminarna procjena.

 Američki hipotekarni zajmodavci Fannie Mae i Freddie Mac mogli bi zbog skandala vezanog uz manipulacije londonskom međubankovnom kamatnom stopom liborom biti na gubitku većem od tri milijarde američkih dolara, objavili su američki regulatori, a prenose u četvrtak europski mediji.

Savezna agencija za kreditiranje stanogradnje, američki regulator koji nadzire poslovanje navedenih zajmodavaca, u priopćenju je objavila da je iznos od tri milijarde dolara preliminarna procjena, uz napomenu kako odluka o poduzimanju pravnih poteza protiv banaka još nije donesena, prenosi britanski BBC.

Time bi se američki bankovni divovi mogli pridružiti desetcima institucija diljem svijeta u kojima su pokrenute istrage zbog navodne umiješanosti u skandal oko namještanja libora, ključne kamatne stope koje vodeće banke sa sjedištem u Londonu koriste kod međusobnog kreditiranja.

Švicarski UBS u srijedu je pristao platiti 1,5 milijardi dolara u sklopu nagodbe s američkim, britanskim i švicarskim regulatorima zbog sudjelovanja u tome skandalu. UBS je druga po redu banka koja je kažnjena zbog Libora nakon što je britanski Barclays nedavno zbog iste afere bio primoran platiti globu od 450 milijuna dolara američkim i britanskim regulatorima.

Švicarska banka priznala je da su njezini trgovci s kolegama u drugim bankama tajno dogovarali visinu te ključne kamatne stope. Ujedno su priznali da su manipulirali i euriborom i tiborom, ključnim kamatnim stopama koje u međusobnim pozajmicama utvrđuju banke u eurozoni i one u Tokiju.

Nova loša vijest za UBS stigla je od monetarnih regulatora iz Hong Konga koji su u četvrtak izvijestili o pokrenutoj istrazi zbog moguće manipulacije ključnom kamatnom stopom kojom se koriste zajmodavci u Hong Kongu (hiborom) i drugih referentnih stopa u toj regiji, prenosi BBC u odvojenom izvješću.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko mi uopće posumnjao u ozbiljne poslovne ljude? Pravi pljačkaš ne pljačka banku. On je osniva.

New Report

Close