ExxonMobil u borbi za Papuu Novu Gvineju

Autor: Sergej Novosel Vučković , 18. srpanj 2016. u 21:59
Plinska polja iznad Australije vrlo su bogata

Bušenje novog izvora ove godine u polju oko Papue moglo bi pokazati da je dolje puno više od procijenjenih 6,2 bilijuna kubika plina.

ExxonMobil nudi barem 2,2 milijarde dolara kako bi se dokopao InterOila, kompanije koja posjeduje bogata naftna polja oko Papue Nove Gvineje u Pacifiku, i tako vjeruje da je iz bitke izbacio australski Oil Search.

ExxonMobil kao najveći naftni takmac u svijetu, ovime bi dobio igru protiv francuskoga TotalSA, koji stoji iz Oil Searcha, jer im Francuzi u Papui pariraju svojim projektom LNG-a, ukapljenog naftnog plina. Zanimljivo, Oil Search sudjeluje u oba projekta, tipuje na InterOil kako bi spojio dva LNG-a s namjerom rezanja troškova i ubrzanja istraživanja novih plinskih polja pod oceanom.  Upravo područje sjeverno od Australije, gdje je i otok Papua, jedno je od najboljih lokacija za LNG projekte, zbog visoke kvalitete pline, niskih troškova i blizine velikih naručitelja i potrošača u Aziji.

Dobije li Oil Search posao s InterOilom, Total je najavio da će kupiti dio Interoilovog udjela u plinskom polju Elk-Antelope. Bušenje novog izvora ove godine u polju oko Papue moglo bi pokazati da je dolje puno više od procijenjenih 6,2 bilijuna kubika plina. To je dobra vijest i za OilSearch i za InterOil, jer s dolaskom ExxonMobila dobivaju mogućnost bržeg ostvarenja svojih planova – objasnili su analitičari, očekujući pozitivan rasplet. ExxonMobil je ponudio i 45 dolara vrijednosti svoje dionice za svaku InterOilovu, uz još 7 dolara po dionici…

Komentirajte prvi

New Report

Close