Exxon napušta suradnju s Rosnjeftom

Autor: Tomislav Pili , 01. ožujak 2018. u 21:59
Predsjednik Vladimir Putin i bivši šef Exxona Rex Tillerson/REUTERS

Američki div izlazi iz projekta razvoja arktičkih bušotina u Karskom moru.

Američka naftna kompanija Exxon Mobil objavila je kako napušta suradnju s ruskim Rosnjeftom u projektu eksploatacije nafte u području Sjevernog pola.

Kao razlog navode američke i europske sankcije kojima se upravo Exxon protivio tvrdeći kako nepošteno kažnjavaju američke kompanije dok inozemnim rivalima omogućuju nesmetano poslovanje u najvećem svjetskom proizvođaču nafte. Sankcije su značajno usporile rad na projektu u Karskom moru, pa je najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft lani poručila kako se namjerava vratiti u taj projekt 2019. godine.

Napuštanje ovog projekta ne odražava se na Exxonov projekt u Sahalinu, dodao je glasnogovornik američkog naftnog diva. Exxonova suradnja s Rosnjeftom dogovorena je još 2012. kada je Rex Tillerson, sadašnji šef američke diplomacije, bio na čelu kompanije.

U razvoj ruskih arktičkih i crnomorskih bušotina dvije su strane namjeravale uložiti 500 milijardi dolara. Dodatni ugovori potpisani su 2014. godine. Zapadne sankcije uvedene su te godine zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Dodatno je SAD uveo sankcije protiv šefa Rosnjefta Igora Sečina ciljajući osobe iz bliskog kruga predsjednika Vladimira Putina. Zbog sklapanja dodatnih ugovora s Rosnjeftom američka je administracija kaznila Exxon s dva milijuna dolara, što je kompanija nazvala hirom i uložila je žalbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close