Evo zašto strmoglavo padaju posjete SeaWorldu

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2014. u 12:16
Thinkstock

Dokumentarni film Blackfish prikazuje okrutno postupanje prema morskim sisavcima u morskim parkovima.

Američki lanac morskih parkova SeaWorld suočava se s velikim padom posjetitelja, a samo u prva tri mjeseca ove godine njegove parkove u SAD-u posjetilo je 13 posto manje ljudi, njih ukupno tri milijuna. Za pobornike zaštite prirode razlog je jasan: nesumnjiva je veza velikog pada posjeta i ovogodišnjeg dokumentarnog filma Blackfish u kojemu je prikazano okrutno tretiranje morskih sisavaca u zatočeništvu bazena SeaWorlda, piše BusinessInsider. Film prikazuje okrutne uvjete u kojima žive inteligentne životinje s kompleksnim društvenim životom i koje su otete iz svojih obitelji da bi bile svakodnevno drogirane psihotropicima kako bi zadržale mirnoću dok izvode trikove sa svojim trenerima. Neposredan povod filmu  bila je pogibija trenerice SeaWorlda Dawn Bracheau koju je ubio orka Tilikum. Kasnije se ispostavilo da je zbog stresa izazvanim uvjetima života povezan s nekoliko drugih smrti.

Scene su izazvale zgražanje velikog broja ljudi i pokrenule javnost protiv prakse multimilijunske industrije zabave. Organizirana je peticija  koja je u kratko vrijeme skupila 1,2 milijuna potpisa te predana kalifornijskoj skupštini da izglasa zabranu držanja orki u zatočeništvu. Zakon koji bi trebao zabraniti držanje orki odgođen je na 12 mjeseci, dok se prosvjednici nadaju da će ipak stupiti na snagu ove godine.  

Predstavnici morskih parkova odbijaju svaku vezu s filmom, tvrdeći da je u pitanju obična propaganda. Odbacuju svaku tvrdnju da njihove životinje pate i brane svoje pravo da kitove i dupine drže u zatočeništvu. "Vjerujemo da ljude inspirira gledanje kitova i dupina u morskim parkovima", kaže John Reilly, predsjednik SeaWorlda u San Diegu. Will Travers, čelnik Born Free Foundation (Fondacija rođeni slobodni) odgovara mu da će  visokokvalitetni televizijski programi specijalizirani za prirodu na ogromnim plazma ekranima u njihovim domovima prije zainteresirati mlade za divlje životinje. "To sigurno nisu morski parkovi. Predstave u kojima su kitovi prisiljeni izvoditi ponižavajuće trikove su sve, samo ne inspirativne", ustvrdio je Travers.

Neke zemlje zabranile su ili uvele stroge uvjete držanja kitova i dupina u zatočeništvu. Indija se nedavno priključila zemljama poput Mađarske, Nikaragve, Čilea i brojnih drugih zemalja koje su to učinile. Velika Britanija iz istog je razloga 1993. godine zatvorila svoj posljednji delfinarij. Akvarij u kanadskom Vancouveru pod velikim je pritiskom javnosti dok zakonodavci u New Yorku, Teksasu i Floridi razmišljaju o zabrani držanja dupina i kitova u zatočeništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close