Evo tko će odmjeriti snage u drugom krugu izbora talijanske ljevice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2012. u 09:36
Ilustracija / EPA

Talijanski opći izbori održat će se u proljeće 2013. godine. Aktualni premijer, tehnokrat Mario Monti, najavio je nedavno da se na njima neće natjecati.

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani (61) i firentinski gradonačelnik Matteo Renzi (37) odmjerit će snage u drugom krugu izbora talijanskog lijevog centra za njihova kandidata za premijera na općim izborima sljedeće godine, pokazali su rezultati objavljeni u ponedjeljak. Bersani je u prvom krugu predizbora talijanske ljevice osvojio 44, a Renzi 36 posto glasova. Bersani je i prije izbora bio favorit zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a i potporu unutar stranačke jezgre. Međutim, snažan odaziv na izbore, koji nisu bili ograničeni samo na članove PD-a, stožerne stranke talijanske ljevice, povećali su izglede Renziju, popularnijem u široj populaciji, za dobar rezultat.

"Pier Luigi Bersani je pobijedio u prvom krugu", kazao je Renzi, čiji je rezultat ispao bolji od onoga što su mu predviđale ankete, svojim pristašama u nedjelju. Obećao je poštenu borbu prije drugog kruga, 2. prosinca. "Ako ne uspijemo, pružit ćemo ruku pobjedniku i zajedno pokušati zatvoriti ružno poglavlje u koje nas je odvela desnica", dodao je. Treće mjesto osvojio je Nichi Vendola, predsjednik regije Apulije i čelnik Pokreta za ljevicu s 15 posto glasova. Preostalih dvoje kandidata Bruno Tabacci i Laura Puppato daleko su zaostali.

Talijanski opći izbori održat će se u proljeće 2013. godine. Aktualni premijer, tehnokrat Mario Monti, koji je za predsjednika vlade imenovan prije godinu dana nakon ostavke Silvija Berlusconija s ciljem da Italiju izvuče iz dužničke krize, najavio je nedavno da se na njima neće natjecati.

Talijanska ljevica je po anketama trenutačno u velikoj prednosti nad desnicom. Njezina ujedinjenost u suprotnosti je razlomljenim desnim centrom kojem je popularnost znatno opala zahvaljujući politici i ponašanju bivšeg premijera Silvija Berlusconija. A on je već nekoliko puta promijenio mišljenje oko toga hoće li se natjecati na izborima i dodatno produbio kaos među brojnim desnim frakcijama tako da se još uvijek ne zna hoće li i desnica održati svoje predizbore.

Komentirajte prvi

New Report

Close