Evo što su se svjetski financijski čelnici dogovorili oko reformi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2012. u 14:46
Christine Lagarde i Jim Yong Kim / EPA

U zaključku skupa uglavnom su sažete ranije mjere, kao što su novi program kupnje obveznica i izbjegavanje američke “fiskalne litice”.

Svjetski financijski čelnici dogovorili su se u subotu na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda u Tokiju oko političkih reformi kojima bi se potaknulo Europu i SAD da se pozabave problemima duga koji prijete gušenjem globalnog rasta. Međutim, u zaključku skupa uglavnom su sažete ranije mjere, kao što su novi program kupnje obveznica koji je najavila Europska središnja banka i izbjegavanje američke "fiskalne litice", odnosno automatskog rezanja proračunskih rashoda i povećanja poreza početkom iduće godine. Na sastanku je dogovoreno da se razmotri postignuti napredak za šest mjeseci.

Šefica MMF-a Christine Lagarde izjavila je da su zemlje smanjile svoje razlike oko toga kako provesti politiku, pokušavajući umanjiti problem neslaganja između MMF-a i Njemačke oko toga kako bi brzo zemlje opterećene dugom kao što je Grčka trebale smanjiti proračunske troškove. "Možda se ne slažemo uvijek oko svega, ali mislim da postoji opći konsenzus da će kolektivna akcija dati rezultate", kazala je ona. U priopćenju izdanom nakon dva dana razgovora, članice MMF-a su upozorile da se globalni gospodarski rast usporava te da i dalje ostaju znantne nesigurnosti i rizici. Međutim, pohvaljene su mjere koje su već poduzete, posebice u Europi, kako bi se svjetski financijski sustav učinio sigurnijim.

Komentirajte prvi

New Report

Close