Evo što Kosovo nudi hrvatskim biznismenima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2012. u 21:22
Vesna Trnokop-Tanta (PXL)

Investicijski potencijali i planirani projekti prezentirani su hrvatskim gospodarstvenicima na Gospodarskom forumu Hrvatska-Kosovo.

 Investicijski potencijali i planirani projekti na Kosovu prezentirani su danas hrvatskim gospodarstvenicima na Gospodarskom forumu Hrvatska-Kosovo koji je u povodu službene posjete predsjednika Vlade Kosova Hashima Thacija Hrvatskoj organiziran u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) .

Suradnja između Hrvatske i Kosova je dobra, ali još nije na točki koja bi bila zadovoljavajuća, kazala je Mimoza Kusari-Lila, zamjenica predsjednika Vlade Republike Kosovo i ministrica trgovine i industrije.

Kosovo je puno napredovalo po pitanju gospodarske klime, zaštite investitora i reformi, naglasila je dodavši da joj je želja da se bilateralna gospodarska suradnju intenzivira i produbi.

Robna razmjena između Hrvatske i Kosova iznosila je prošle godine oko 70 milijuna eura, a u prvih devet mjeseci ove godine porasla je za 13 posto, kazala je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK, napominjući kako postoji još prostora za proširenje suradnje.

Trenutno je na Kosovu prisutno 120 hrvatskih tvrtki, od kojih 40-ak ima svoje tvrtke kćeri, a ostale svoja predstavništa. Napomenula je, međutim, da je potrebno definirati nova područja suradnje s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju i promjenu vanjskotrgovinskog režima.

Na forumu su prezentirani gospodarska situacija na Kosovu, investicijske mogućnosti te planirani projekti, a posebno su istaknuti projekti ulaganja u autoceste, telekomunikacije i energetiku te u turizmu projekt skijališta Brezovica.

"Kosovo ima liberalni tržišni režim, niske carine i poreze te trgovinske olakšice s Europskom unijom. Prosječna starost stanovništva je 27 godina, a prosječna plaća oko 300 eura mjesečno. To ga sve čini atraktivnim za ulaganja", kazao je Valdrin Lluka, izvršni director Agencije za promociju investicija Kosova.

"Hrvatska ima psihološku prednost, hrvatski proizvodi su poznati na Kosovu, samo treba biti malo više agresivnija", dodao je.

Gospodarski forum, kojem je prisustvovalo oko 20 predstavnika kompanija s Kosova i 50-ak predstavnika hrvatskih tvrtki održan je u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Kosova u Hrvatskoj i Agencijom za promociju ulaganja na Kosovu,

Komentari (3)
Pogledajte sve

He, he, he.

I sljadoljed, i Više navijača Dinama nego stadionu.

Priština je zakon….

Janjevci moji mali.

lp

…što Kosovo nudi…za početak 30 eura takse prilikom ulaska u tu nazovi državu…

…mračan pogled carinika i dugo razgledavanje putnih i saobraćajnih isprava prilikom izlaska iz dotične…

…korespodencija samo na engleskom…,neznanje čak ni imena rijeke koja teče pored vlasnikovog kafića…

…mogućnost da dobijete kamen i od jednih i od drugih…

…bila ovo ljeto,pa se uvjerila…[emo_zloban]

http://www.vecernji.hr/felix-1352156400

New Report

Close