Evo kako susjedi privlače investitore: Ulagačima daju državljanstvo ako investiraju ove iznose u navedene djelatnosti

Foto: /DPA/PIXSELL Foto: /DPA/PIXSELL

Stranac koji uloži dva milijuna eura u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 3,5 milijuna u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda ili četiri milijuna u drvopreradu, može dobiti crnogorsko državljanstvo.

Pravilnikom koji je usvojila Vladu navedeni su uslovi koje trebaju ispunjavati razvojni projekti iz poljoprivrede i drvoprerade u postupku izbora investitora koji mogu steći crnogorsko državljanstvo prema projektu ekonomskog državljanstva, pišu Vijesti.

U dokumentu je navedeno i da investitor mora zaposliti najmanje deset radnika ako se investicija odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili 20 radnika za ulaganje u drvnu industriju.

Prednost će imati one investicije koje će omogućiti supstituciju uvoza, ulaženje u nerazvijene općine i poticati suradnju s hotelijerima.

Podsjetimo, Crna Gora je u sklopu spomenutog projekta 'ekonomskog državljanstva' početkom godine počela prodavati državljanstvo:

Uvjeti za stjecanje tzv. ekonomskog državljanstva su sljedeći:

- ako investitor uplati 100.000 eura za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

- ako je uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskoj regiji ili iznos od 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnje dijelu Crne Gore.

Kontrolu uplata nadzirat će nezavisni revizor. Stjecanje ekonomskog državljanstva već je omogućilo trinaest europskih zemalja poput Portugala, Latvije i Malte.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!