Europskoj javnosti upućen memorandum u prilog Janšinoj nevinosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2013. u 12:14
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Ljubljanski “Dnevnik” navodi da se radi o pokušaju “tužakanja” Slovenije u inozemstvu od Janšinih simpatizera i pristaša

Skupina javnih osoba te članova stranke bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, obratila se ovih dana europskoj javnosti memorandumom u kojemu tvrdi da je Janša početkom mjeseca osuđen bez dokaza za korupciju, na procesu "bizarnijem" od onog na kojemu je u Ukrajini osuđena bivša premijerka Julija Timošenko, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da se radi o pokušaju "tužakanja" Slovenije u inozemstvu od Janšinih simpatizera i pristaša nakon što je on početkom mjeseca nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije pri nabavi finskih oklopnih vozila tvrtke Patria 2006. godine, u vrijeme kad je bio premijer.

U memorandumu se navodi da je suđenje jedan od dokaza politiziranosti slovenskog pravosuđa, da je u pravosuđu kao i u državnim institucijama i medijima mnogo pristaša starog represivnog režima koji žele "ukloniti Janšu kao političkog rivala i uvjerenog Europejca" preko "fabriciranog sudskog procesa, bizarnijeg od onog na kojemu je nu Ukrajini osuđena Julija Timošenko".

U memorandumu se navodi da je tranzicija u Sloveniji bila neuspješna, da Slovenci danas imaju osjećaj da je vladavina prava na najnižem stupnju od 1990. godine te da bi EU i Vijeće Europe trebali aktivno djelovati jer je nereformirano slovensko pravosuđe ne samo domaći, nego i europski problem.

Uz istaknute članove i parlamentarne zastupnike Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) memorandum su potpisali i neki nezavisni intelektualci, primjerice književnici Alojz Rebula i Boris Pahor, ali i ekonomist Matej Lahovnik, predsjednik nadzornog odbora Mercatora i nekadašnji ministar gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close