Europsko tržište automobila posustalo u kolovozu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 17:07
Thinkstock

Najveći je skok prodaje zabilježila Španjolska, za 13,7 posto. Slijedi Velika Britanija s povećanjem od 9,4 posto.

Europsko tržište automobila zabilježilo je u kolovozu sporiji rast nego u prethodnom mjesecu a u Hrvatskoj je trend u ta dva mjeseca promijenio predznak iz pozitivnog u negativni, pokazuju danas objavljeni podaci europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

U kolovozu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 669.395 novih automobila, što je 2,1 posto više nego u istom razdoblju lani. U srpnju je broj registracija na godišnjoj razini porastao za 5,6 posto, uz registriranih nešto više od milijun novih automobila.

Podaci ACEA-e pokazuju da su u prošlom mjesecu tri od pet najvećih europskih tržišta zabilježila blagi pad. U Francuskoj se tako prodaja automobila smanjila 2,6 posto, u Njemačkoj za 0,4 posto a u Italiji za 0,2 posto.

Najveći je skok prodaje zabilježila Španjolska, za 13,7 posto. Slijedi Velika Britanija s povećanjem od 9,4 posto.

U srpnju je samo Francuska među vodećim tržištima zabilježila pad, i to za 4,3 posto. Ostala su bilježila rast koji se kretao od 5,5 posto u Italiji, preko 6,6 posto u Velikoj Britaniji i 6,8 posto u Njemačkoj, do 11,1 posto u Španjolskoj.

Hrvatska je prema podacima ACEA-e u kolovozu zabilježila pad prodaje za 5,0 posto, uz registrirana 1.462 nova automobila. U srpnju zabilježila je isti postotni rast, uz registriranih 3.385 novih automobila.

Od siječnja do kolovoza prodaja je u 27 zemalja EU-a (bez Malte) uvećana šest posto u odnosu na isto razdoblje lani, uz registrirana 8,3 milijuna novih automobila. U Hrvatskoj je u istom razdoblju prema podacima ACEA-e prodaja poskočila 27,3 posto, uz prodanih 25.655 novih automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close