Europski sud odlučuje o sudbini Ubera

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2016. u 21:59
Aplikacija ili prijevoznik?/REUTERS

Presuda bi trebala odgovoriti jesu li zabrane rada kompaniji bile utemeljene.

Europski sud pravde danas će donijeti ključnu presudu za američku kompaniju Uber koja bi trebala odrediti jesu li zabrane njezina poslovanja imale utemeljenja.

Naime, prije dvije godine vodeći taksi operater u Barceloni tužio je Uber zbog uspostavljanja ilegalne taksi službe u gradu. Uber je pak tvrdio da je samo digitalna platforma za spajanje putnika kojima treba prijevoz sa vozačima koji ih žele prevesti. Španjolski sud zatražio je mišljenje Europskog suda. Prema pisanju Reutersa, Nizozemska – gdje je i europsko sjedište Ubera – zatim Poljska, Finska, Grčka te Europska organizacija slobodne trgovine (EFTA) poslali su mišljenja koja podupiru argumente Ubera.

S druge strane, Španjolska, Francuska i Irska smatraju kako se radi o prijevozničkoj kompaniji. U slučaju da Europski sud stane na stranu Ubera, to bi moglo označiti presedan za buduće slučajeve gdje tehnološki startupi ne trebaju slijediti regulativu određene branše. Podsjetimo, Uber je u Europu došao prije pet godina, a u mnoštvu gradova izazvao je žestoke prosvjede taksista koji su tvrdili da se radi o nepoštenoj konkurenciji koja nema sve potrebne dozvole za obavljanje taksi službe. Na kraju je u cijelom nizu gradova i zabranjen. Apologete Ubera pak tvrde kako rigidna regulativa sprečava ulazak na tržište startupima koji nude fleksibilniji rad, iako bez dijela radnih prava.   

Komentirajte prvi

New Report

Close