Europski regulatori traže promjene u procesu utvrđivanja euribora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2013. u 17:19
EPA

Europski regulatori istodobno žele spriječiti ponavljanje skandala s namještanjem kamata pozivom Euribor-EBF-u, tijelu koje upravlja euriborom i ima samo tri zaposlena, da preuzme veću odgovornost za tu kamatu i za njezin izračun i objavu.

 Europski regulatori za bankovni sektor i financijska tržišta zatražili su u petak da se smanji utjecaj banaka u procesu utvrđivanja kamate za međubankovno zaduživanje u eurozoni euribor. Europska agencija za banke (EBA) i Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) objavile su plan u 11 točaka koji bi trebao poboljšati metodu izračuna euribora i spriječiti reprizu nedavnog skandala oko namještanja takvih kamata u međunarodnim financijskim centrima.

Euribor i njegov utjecajniji pandan libor, kamata za međubankovno zaduživanje na londonskom tržištu, ključni su europski pokazatelji cijena financiranja banaka i utječu na čitav niz financijskih proizvoda na tržištima širom svijeta. Ujedno su ključni pokazatelji napetosti na financijskim tržištima. U vrijeme financijske krize koja je uzdrmala svijet 2008. kamate na međubankovne posudbe naglo su porasle zbog teško narušenog povjerenja u zajmodavce.

Budućnost euribora našla se na dnevnom redu regulatora nakon što se čitav niz banaka povukao iz procesa njegova utvrđivanja kako bi zaštitile svoj ugled od eventualnih negativnih posljedica skandala s namještanjem. Prošle je godine zbog tog skandala smijenjeno vodstvo britanskog Barclaysa a švicarski UBS bio je prisiljen platiti 1,5 milijardi dolara kazni. Slične kazne očekuju još neke banke.

Kako bi zaustavile trend povlačenja banaka iz tog tijela, EBA i ESMA pozvale su regulatore u pojedinim zemljama eurozone da potiču sve banke aktivne na tržištima u zoni primjene jedinstvene europske valute da "sudjeluju u panelu za euribor". Europski regulatori istodobno žele spriječiti ponavljanje skandala s namještanjem kamata pozivom Euribor-EBF-u, tijelu koje upravlja euriborom i ima samo tri zaposlena, da preuzme veću odgovornost za tu kamatu i za njezin izračun i objavu.

EBA-ini i ESMA-ini prijedlozi načelno su u skladu s nima koje je krajem prošle godine iznijela Europska središnja banka, a vremenski se podudaraju za završnim radovima Europske komisije na vlastitim preporukama. U Bruxellesu priželjkuju da budu u većoj mjeri obvezujuće a objavit će ih u travnju. Banke bi pak kad god je to moguće trebale temeljiti dnevna izvješća o euriboru na stvarnim transakcijama a ne na procjenama. Također ne bi trebale povjeravati posao sastavljanja tih izvješća zaposlenicima koji bi mogli imati koristi od manipuliranja kamatom, upozorili su europski regulatori.

"Preporuke su fokusirane na zahtjeve da se ojačaju mehanizmi internog upravljanja u bankama koje sudjeluju u panelu za euribor, uključujući kodeks ponašanja s naglaskom na identificiranje i rješavanje internih sukoba, mehanizme interne kontrole (uključujući revizije), evidenciju i usporedbe sa stvarnim transakcijama", priopćeno je iz EBA-e.

Dvije agencije također priželjkuju da promjene koje preporučuju budu uvedene u sljedećih šest mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close