Europski proizvođač zrakoplova Airbus otvorio prvu tvornicu u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2015. u 12:43
Foto: Horst Galuschka/DPA/PIXSELL

Tvrtka sa sjedištem u francuskom Toulouseu će u 600 milijuna dolara vrijednom postrojenju proizvoditi najprodavanije dvomotorne zrakoplove srednje veličine.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus u nedjelju je u Mobileu, u južnoj američkoj saveznoj državi Alabami, svečano otvorio svoju prvu tvornicu u SAD-u i time ušao u oštriji tržišni okršaj s američkim konkurentom Boeingom.

Tvrtka sa sjedištem u francuskom Toulouseu će u 600 milijuna dolara vrijednom postrojenju proizvoditi najprodavanije dvomotorne zrakoplove srednje veličine A319, A320 i A321. Kompleks u Brookley Aeroplexu je nastao za četiri godine, a prvi zrakoplov tipa A-321 za isporuku bi trebao biti spreman sredinom 2016.

Od 2018. se planira proizvodnja četiri zrakoplova mjesečno, od 40 do 50 godišnje.

Otvarajući postrojenje u SAD-u Airbus je pokazao odlučnost u borbi za svoje mjesto na tržištu avioindustrije koja će, kako se procjenjuje, u idućih 20 godina trebati skoro 30.000 novih zrakoplova na tržištu vrijednom pet bilijuna američkih dolara.

Tvrtka ima dobru ekonomsku računicu s obzirom da Alabama nudi jeftinu radnu snagu, a država nudi više od 150 milijuna dolara poticaja. Osim toga, američki zakoni o radu nisu tako rigidni kao u europskim zemljama, što omogućuje bržu i jednostavniju reakciju na pad gospodarstva.

Airbus će u početku zapošljavati 225 ljudi, a na vrhuncu proizvodnje 1000 radnika iz tog područja. Zaposlenici će se obučavati u tvornicama Airbusa u Hamburgu i Toulouseu.

Komentirajte prvi

New Report

Close