Europski parlament udario po duhanskoj industriji

Autor: Majda Žujo , 09. listopad 2013. u 11:15
Elektroničke cigarete neće se prodavati samo u ljekarnama

Šokantnim fotografijama i zabranom aromatiziranih cigareta protiv pušenja u EU.

Zastupnici Europskog parlamenta jučer su izglasali nove mjere direktive o duhanu kojom bi se trebalo smanjiti pušenje među mladima.

Zabranjene su cigarete s dodatkom mentola i ostalih aroma, no uz odgodu od pet godina. Iako je predložena i zabrana tankih cigareta, ona nije izglasana. Također, odbijen je i prijedlog da se elektronske cigarete tretira kao medicinske proizvode koji se mogu kupiti samo u ljekarnama. Od ostalih mjera koje je predložio europski povjerenik za zdravlje Tonino Borga, Parlament je podržao da se na kutije cigareta stavljaju "šokantne fotografije" o štetnim posljedicama pušenja. Ipak, umjesto predloženih 75 posto površine, izglasano je da će one biti na 65 posto površine kutije, što je ipak više od dosadašnjih 30 posto na prednjoj, odnosno 40 posto na stražnjoj strani.

Europski je parlament o novom zakonu trebao glasovati još prije mjesec dana, no duhanska je industrija uspjela izlobirati odgodu glasovanja. U cijelu priču upleli su se veliki igrači, poput Philip Morrisa koji je, prema pisanju britanskog Guardiana, angažiro je 161 lobistu za borbu protiv predložene direktive. Od lipnja prošle godine ta je kompanija za lobističke aktivnosti u prolongiranju usvajanja direktive o duhanu navodno potrošila 1,48 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close