Europski parlament opet protiv GMO-a

Autor: Božica Babić , 03. veljača 2016. u 16:07
Foto: Reuters

Bilo bi nužno promisliti i o reviziji postojećeg zakonodavstva odobravanja GMO-a, pogotovo u onom dijelu koji bi trebao dati državama članicama punu slobodu odlučivanja, zaključila je Petir.

Tijekom današnje plenarne sjednice Europskog parlamenta zastupnici su većinom glasova podržali tri rezolucije Europskog parlamenta kojima se ulažu prigovori na prijedloge provedbenih akata Europske komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificiranu soju  MON-87708 × MON-89788, MON-87705 × MON-89788 te FG72, sastoje se ili su proizvedeni od njih. Ovo ulaganje prigovora nakon onoga u prosincu prošle godine, a  izglasano natpolovičnom većinom svih zastupnika uz nemali broj suzdržanih, pokazuje kako zastupnici i dalje smatraju da odluka Komisije prekoračuje provedbene ovlasti predviđene Uredbom (EC) No 1829/2003. Zastupnici smatraju, a kako je to navedeno u usvojenim rezolucijama, da postupak odobravanja GMO-a nije u skladu s ciljevima postojećeg zakonodavstva koje traži pružanje visoke razine zaštite ljudskog života i zdravlja, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača u odnosu na genetski modificiranu hranu i hranu za životinje, a da pritom jamči djelotvorno funkcioniranje unutarnjeg tržišta. 

„Nakon slične situacije u prosincu prošle godine i ove rezolucije ukazuju na to da Europski parlament nema povjerenja u postojeći sustav procjene rizika te da smatra da trenutno važeće zakonodavstvo EU u pogledu autorizacije GMO-a ne odgovara u punoj mjeri današnjim potrebama, a što već duže vremena ističem,“ rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

„Upravo zbog ovoga tražim da se državama članicama omogući samostalno odlučivanje o mogućnosti uzgoja i uporabe GMO proizvoda na njihovom državnom teritoriju tako da one koje to ne žele mogu odbiti GMO bez posljedica ili straha od tužbi multinacionalnih kompanija. Ponavljanje ove situacije gotovo iz mjeseca u mjesec nije dobro za vjerodostojnost europskih institucija te se nadam da će Komisija poruku koju šalje Europski parlament shvatiti i u vrlo skorom vremenu podastrijeti novi prijedlog izmijenjene Uredbe o mogućnosti država članica da ograniče uporabu GMO za hranu i hranu za životinje. Također bilo bi nužno promisliti i o reviziji postojećeg zakonodavstva odobravanja GMO-a, pogotovo u onom dijelu koji bi trebao dati državama članicama punu slobodu odlučivanja,“ zaključila je Petir.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close