Europski izbori 2014. krajem svibnja umjesto početkom lipnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2013. u 18:24
Europski izbori 2014. krajem svibnja umjesto početkom lipnja (Thinkstock)

Izbori za Europski parlament sljedeće godine trebali bi se održati dva tjedna ranije nego što je bilo predviđeno, krajem svibnja umjesto početkom lipnja.

Izbori za Europski parlament sljedeće godine trebali bi se održati dva tjedna ranije nego što je bilo predviđeno, krajem svibnja umjesto početkom lipnja.

Sljedeći izbori trebali bi se održati između 22. i 25 svibnja, umjesto od 5. do 8. lipnja. Zemlje članice su s tim suglasile na razini radne skupine Vijeća EU-a i ta odluka bi ovaj tjedan trebala biti potvrđena na veleposlaničkoj i ubrzo nakon toga na ministarskoj razini.

Jedan od razloga za pomicanje izbora je strah da ionako mali odaziv birača ne bude još manji budući da je 8. lipnja sljedeće godine blagdan Duhova, a ponedjeljak, 9. lipnja je neradni dan u mnogim članicima, zbog čega bi mnogi birači mogli otputovati na praznike i ne izići na birališta.

Unatoč postupnom, ali stalnom povećanju ovlasti Europskog parlamenta, jedna od glavnih značajki europskih izbora jest slab odaziv birača, koji stalno opada.

Na prvim izborima 1979. godine glasovalo je 63 posto birača, na drugim izborima 1984. glasovalo je 61 posto, zatim 1989. 58,5 posto, 1994. 56,8 posto, 1999. 49,8 posto, 2004. 45,6 posto i 2009. godine 42,94 posto. Zanimljivo je da je izlaznost nešto manja u novim nego u starim zemljama članicama. Na zadnjim izborima 2009. najmanji odziv birača zabilježen je u Slovačkoj, samo 19,64 posto, zatim u Litvi 20,91 posto, Poljskoj 24,63 posto, Češkoj 28,22 posto, Sloveniji 28,25 posto.

Već dulje vrijeme u EU-u se razmišlja da se izbori za Europski parlament organiziraju u jednom danu kako bi kako bi dobili na prepoznatljivosti, ali o tome nema suglasnosti zemalja članica, koje ne žele mijenjati svoju izbornu tradiciju. Velika Britanija i Nizozemska uvijek održavaju izbore četvrtkom, Irci petkom, neke zemlje glasuju subotom, a većina zemalja glasuje nedjeljom.

Europska komisija će u utorak objaviti preporuku europskim stranačkim grupacijama da za izbore za Europski parlament 2014. iziđu svaka s vlastitim kandidatom za predsjednika Europske komisije kako bi se na taj način razvila prava kampanja oko programa i ličnosti kandidata i kako bi birači dobili nekakvu predodžbu kamo ide njihov glas. Također će pozvati zemlje članice i nacionalne političke stranke da informiraju građane o vezama između europskih i nacionalnih političkih stranaka. Cilj tih preporuka je povećati odaziv birača na europske izbore, koji se stalno smanjuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close