Čelnici EU postigli dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 09:00
EPA

Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura mogao izravno dokapitalizirati banke.

 Čelnici Europske unije postigli su u noći s četvrtka na petak suglasnost o uspostavi jedinstvena nadzora europskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije.

Riječ je o kompromisu između Francuske, koja je inzistirala da se jedinstveni nadzor banaka počne djelovati već od početka sljedeće godine, i Njemačke, koja je isticala da ne treba s tim žuriti. Pariz je također inzistirao na tome da se nadziru sve banke, njih oko šest tisuća u eurozoni, dok je Berlin bio na stajalištu da se nadziru samo najveće banke, koje djeluju prekogranično u više država članica.

Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijet će se pravni okvir za uspostavu jedinstvena nadzorna mehanizma, a on će početi operativno djelovati tijekom 2013., a ne početkom te godine, što je ustupak Njemačkoj, koja je s druge strane pristala da se nadziru sve banke u eurozoni. Suprevizorske ovlasti dobit će Europska središnja banka. Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura, Europski stabilizacijski mehanizam, mogao izravno dokapitalizirati banke.

"Mehanizam jedinstvena nadzora banaka bit će operativan tijekom 2013. godine", kazao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na tiskovnoj konferenciji usred noći, održanoj nakon deset sati teških razgovora. Svih 6000 banaka u eurozoni doći će postupno pod nadzor do 2014. godine, počevši od banaka koje dobivaju državnu pomoć. Nakon njih na red će doći prekogranične novčarske institucije.

Stvaranje učinkovite bankovne unije, za što je dogovor o nadzoru nužan prvi korak, MMF i ekonmski stručnjaci smatraju prvim korakom u prevladavanju duboke trogodišnje dužničke krize eurozone."Večeras vam mogu potvrditi da je najgore iza nas", kazao je francuski predsjednik Francois Hollande na tiskovnoj konferenciji. "Na pravom smo putu rješavanja problema koji predugo paraliziraju eurozonu i čine je ranjivom", dodao je.

Čelnici EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji sudjeluje kao promatrač, nastavit će u petak summit raspravom o provedbi pakta za rast i zapošljavanje, koji je dogovoren na summitu u lipnju te donijeti zaključke o nekoliko vanjskopolitičkih pitanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close