Europske tvrtke pred sankcijama zbog gradnje Sjevernog toka 2

Autor: Tomislav Pili , 14. siječanj 2019. u 22:00
Prvi čovjek Gazproma Aleksej Miller, bivši njemački kancelar Gerhard Schröder i šefica Engiea Isabelle Kocher/REUTERS

Uniper, Wintershall, Engie, OMV i Shell upozoreni su da sudjelovanje u ruskom izvozu plina povlači posljedice iz CAATSA uredbe.

Američko veleposlanstvo u Njemačkoj upozorilo je skupinu kompanija uključenih u gradnju plinovoda Sjeverni tok 2 da će se naći pod sankcijama SAD-a ako nastave s tim projektom.

Kako je objavilo veleposlanstvo, veleposlanik Richard Grenell poslao je pismo skupini kompanija u kojima ih podsjeća da svaka tvrtka uključena u ruski energetski izvoz može potpasti pod sankcije u sklopu CAATSA uredbe.

Nije im po volji
Podsjetimo, Sjeverni tok 2 je projekt udvostručenja kapaciteta postojećeg plinovoda koji dovodi plin iz Rusije u Njemačku. Radovi na polaganju cijevi na dno Baltičkog mora započeli su u svibnju prošle godine, a njegovim završetkom u Njemačku će stizati 110 milijardi prostornih metara ruskog plina godišnje. Na projektu zajednički rade ruski plinski div Gazprom te zapadni partneri: Uniper i Wintershall iz Njemačke, francuski Engie, austrijski OMV te anglo-nizozemski Shell.

Projekt vrijedan 11 milijardi dolara već godinama nije po volji američke administracije, a predsjednik Donald Trump čak je optužio Njemačku za ovisnost o ruskom plinu i zatražio je zaustavljanje radova. Kritičari Sjevernog toka 2 tvrde i kako će se time Ukrajini izbiti prihodi od tranzitnih naknada jer plin iz Rusije za Europu sada prelazi preko njenog teritorija.  

Bez simpatija
U Berlinu, naravno, nisu sa simpatijama dočekali američki potez. "To da se američki veleposlanik sada okreće njemačkim kompanijama izravno im prijeteći novo je i neprihvatljivo zaoštravanje tona u transatlantskim odnosima", izjavio je Jürgen Hardt, vanjskopolitički glasnogovornik vladajuće većine u Bundestagu, a prenosi Reuters. "Ako američki predsjednik smatra da mora javno pokazati oštrinu u odnosima s Rusijom, zbog toga ne treba narušiti odnose s najvažnijim saveznikom", dodao je Hardt.

Iako je Bildt am Sonntag objavio kako je veleposlanik Grenell praktički ucijenio njemačke kompanije, iz veleposlanstva su to oštro demantirali. Sadržaj pisma koordiniran je u Washingtonu između nekoliko agencija i "nije zamišljen da bude prijetnja, već jasna poruka američke politike". Iz Unipera i Wintershalla nisu komentirali pismo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close