Europske tvrtke političarima u SAD-u donirale 10 mlrd. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 09. lipanj 2016. u 16:25
Biznisu u Europi važna američka politička scena/Thinkstock

Većinu donacija dobili su republikanci, a razlog je krajnje pragmatičan, oni trenutno kontroliraju američki Kongres.

U američku predizbornu kampanju ne ulažu samo američke tvrtke i sindikati nego i europske tvrtke. Najveći donatori su jedna švicarska banka i britanski proizvođač oružja. Analiza Deutsche Wellea o donacijama za američku predizbornu kampanju pokazala je da su američke tvrtke-kćeri međunarodnih koncerna u ovom izbornom ciklusu kandidatima donirale 9,8 milijuna eura.

Većina, odnosno 8,6 milijuna dolara, dolazi iz tvrtki sa sjedištem u Europi. Podatke prati i objavljuje Center for Responsive Politics. Osim tvrtki iz Europe donirale su tvrtke iz samo još pet zemalja: Japan (597.000$), Izrael (159.000$), Kanada (108.000$), Meksiko (61.000$) i Australija (32.000$).

Aktivni Švicarci
Inače, stranci bez stalnog prava boravka u SAD-u i strane tvrtke ne smiju donirati novac za američke izbore. Ali, za američke tvrtke-kćeri stranih poduzeća to ne vrijedi. Kao i tvrtke sa sjedištem u SAD-u i one mogu sasvim legalno za svoje američke suradnike i njihove obitelji osnivati rganizacije za skupljanje političkih donacija tzv. Political Action Committee (PAC). Sve takve organizacije moraju biti registrirane kod američkog izbornog povjerenstva FEC. "To me ne iznenađuje", kaže o financijskom angažmanu tvrtki iz Europe James Davis, dekan fakulteta School of Economics and Political Science na Sveučilištu u St. Gallenu u Švicarskoj. Takve organizacije PAC i puno nepreglednije super-PAC danas igraju važnu ulogu u formulaciji i artikulaciji političkih interesa, kaže Davis.

"Danas čovjek u američkoj politici na sebe skrene pozornost tako što da veliku donaciju", naglašava Davis. Najveći donator nekog PAC-a iz inozemstva je švicarska banka UBS. Preko njezinog američkog PAC-a kandidatima na izborima za američki Kongres darovano je 741.750 dolara, većinom republikancima. Primatelji donacija su, među ostalima, Jeb Hensarling i Sean Duffy. Hensarling je predsjednik Odbora za nadzor financijske branše u američkom Predstavničkom domu. Duffy je predsjednik Pododbora za nadzor novčarskih ustanova. Obojica su dobili najveći mogući iznos od po 10.000 dolara. Drugi najveći donator je britanski proizvođač oružja BAE Systems. Njegov PAC je donirao 412.500 dolara kandidatima na izborima za Kongres, većinom republikancima.

Najveće iznose (po 10.000 dolara) dobili su republikanski članovi kongresa Mac Thornberry i John McCain. Thornberry je predsjednik Odbora za vojsku u Predstavničkom domu, McCain predsjednik Odbora za vojsku u Senatu. Treći najveći donator je Organizacija za skupljanje donacija francuskog farmaceutskog koncerna Sanofija. Ona je za kongresne izbore donirala 404.975 dolara. Među primateljima donacija je primjerice republikanski zastupnik u Kongresu Fred Upton (9.000 dolara). Upton je predsjednik Odbora za energiju i trgovinu u Predstavničkom domu. Odbor je,među ostalim, mjerodavan za javno zdravstvo i medicinska istraživanja.

Magnet za donacije
Najveći PAC povezan s Njemačkom pripada američkoj tvrtki-kćeri kemijskog koncerna BASF. On je kandidatima za Kongres darovao 312.250 dolara. Među primateljima najvećih donacija (8.500 dolara) je republikanac Kevin McCarthy, trenutni predsjednik zastupničkog kluba republikanaca u Predstavničkom domu. U vezi s donacijama BASF je elektroničkom poštom odgovorio da "financijska potpora kandidata počiva na različitim čimbenicima, među ostalim na stajalištima kandidata o političkim pitanjima, članstvu u nekom važnom odboru ili, primjerice, zastupa li kandidat neku izbornu jedinicu u kojoj BASF ima predstavništvo ili u kojoj žive brojni zaposlenici BASF-a". Profesor James Davis nije uvjeren u neovisnost organizacija PAC u odlučivanju kome će donirati novac. Jer, većina novca se upotrebljava ciljano i strateški. Po Davisu ima jasnih razloga zašto većina novca ide republikancima i zašto neke osobe budu izabrane za donacije. "Donacije idu republikancima jer republikanci kontroliraju Kongres", kaže Davis.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close