Europske dinastije uložile 54 milijardi dolara u nove poslove

Autor: Tomislav Pili , 29. rujan 2015. u 16:00
Bogate obitelji pokrenule val preuzimanja

Sve je zamjetljivije kako industrijalci ulažu u niskorizične poslove, poput robe široke potrošnje, zdravstva ili usluga.

Obitelji industrijalaca sa Starog kontinenta sve se više okreću niskorizičnim poslovnim nišama pout robe široke potrošnje ili zdravstvene njege uloživši samo tijekom ove godine desetke milijardi eura u širenje ili transformaciju poslovanja.

Tijekom posljednjih nekoliko godina europske dinastije industrijalaca i pojedinaca – poput talijanske obitelji Agnelli, švicarskog milijardera Thomasa Schmidheinya ili francuske obitelji Bollore – stajali su iza nekih od najznačajnijih transakcija spajanja i preuzimanja. Stvaranje najveće svjetske cementare za 35 milijardi dolara inicirao je Thomas Schmidheiny, najveći dioničar Holcima te najveći dioničar Lafargea, Albert Frere, najbogatiji Belgijanac.

Vincent Bollore, s 5,6 milijardi dolara jedan o najbogatijih Francuza, povećao je udjel u medijskoj kompaniji Vivendi. U srpnju je kompanija Coty, u vlasništvu njemačko-austrijske obitelji Reimann "teške" 16 milijardi dolara, preuzela kozmetičko poslovanje američkog Procter & Gamblea za 12,5 milijardi dolara.  Time je stvorena jedna od najvećih kozmetičkih kompanija na svijetu. Već mjesec dana kasnije Exor – holding kompanija u vlasnišvu osnivača Fiata, obitelji Agnelli – pobijedila je u utrci za reosiguravatelja PartnerRe. Kompanija je preuzeta za 6,9 milijardi dolara. Analitičari su odmah ovaj posao ocijenili kao najveću poslovnu transformaciju Agnellijevih u više od stotinu godina.

"Bogate obitelji sve su značajniji pokretači spajanja i preuzimanja i traže investicije u megatrendove kao što su roba široke potrošnje, zdravstvena njega ili usluge", pojašnjava za Bloomberg Hermann Prelle, direktor za njemačko tržište u švicarskoj banci UBS, najvećem svjetskom upravitelju imovinom.

 Prošle godine transakcije spajanja i preuzimanja iza kojih su stajale europske obitelji industrijalaca dostigle su najvišu razinu od pretkrizne 2007. godine. Konretno, radilo se o 13 transakcija nasuprot 18 iz 2007. godina. Samo u dosadašnjem dijelu godine bilo ih je ukupno  osam.  Ekonomski stručnjaci procjenjuju da takve transakcije mogu značajno pozitivno utjecati na europsku ekonomiju. Gotovo polovica od 500 najvećih svjetskih obiteljskih biznisa nalazi se u Europi, a zapošljavaju oko devet milijuna ljudi.

Nova strategija

Agnellijevi bježe od auta

Preuzimanjem reosiguravatelja PartnerRe za 6,9 milijardi dolara obitelj Agnelli smanjila je svoju izloženost volatilnoj industriji automobila. Kako je u svibanjskom intervjuu izjavio John Elkann, unuk Giannija Agnellija, ulaganjem u reosiguranje te izdvajanjem Ferrarija iz portfelja pojednostavljeno je poslovanje holdinga Exor i smanjena ovisnost o kapitalno intenzivnim djelatnostima kao što su automobili, kamioni i traktori.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close