Europska unija strepi od referenduma u Italiji

Autor: Tomislav Pili , 16. studeni 2016. u 22:00
Premijer Matteo Renzi obećao je dati ostavku ako birači odbiju njegov prijedlog/REUTERS

Prema mišljenju analitičara, politički rizik koji nosi talijanski referendum veći je od Brexita.

Biračko odbijanje prijedloga o reformama talijanskog Ustava moglo bi imati veće posljedice po Europu nego za Italiju, ocjenjuju analitičari.

Talijani na birališta izlaze 4. prosinca gdje će na referendumu odlučiti o najznačajnijim promjenama političkog sustava od ukidanja monarhije 1946. godine. Ako je vjerovati anketama koje su pogrešno predvidjele ishod britanskog referenduma te američkih izbora, Talijani će najvjerojatnije odbaciti vladin prijedlog. U tom slučaju premijer Matteo Renzi najavio je ostavku, što bi do dovelo do prijevremenih izbora. Pad vlade bio bi dodatni udarac talijanskom gospodarstvu koje ne uspijeva ojačati rast i bori se s ozbiljnom krizom bankovnog sustava koji stenje pod bremenom loših kredita teškim 360 milijardi eura.

 

360mlrd.

eura iznose loši krediti u talijanskim bankama

Holger Schmieding, glavni ekonomist Berenberg banke, kaže za CNBC da količina političkog rizika koji nosi talijanski referendum taj događaj čini većim od Brexita. "Ako epilog referenduma budu prijevremeni izbori na kojem će ojačati stranke koje predlažu napuštanje eura, tada će to biti ozbiljan problem za cijelu eurozonu", smatra Schmieding. Pri tome misli na populistički Pokret pet zvijezda (5SM) koji se oštro protivi ustavnim promjenama koje bi ograničile moć gornjeg doma, Senata, ali i regionalne samouprave. Ta stranka smatra da bi ustavne promjene rezultirale parlamentom prepunim stranačkih poslušnika.

U slučaju referendumskog "ne", 5SM se nada kako može iskoristiti raspoloženje birača i ozbiljno ugroziti Renzijevu Demokratsku stranku. Štoviše, ispitivanja javnog mnijenja čak sugeriraju da bi 5SM i pobijedio na izborima. Florian Baier, ekonomist u Fathom Consultingu, ističe kako si talijanski krhki bankovni sustav ne može priuštiti još jedan ekonomski šok. Baier tvrdi kako je Renzi počinio grešku obećavši da će dati ostavku što sada biračima pruža šansu da na referendumu ustvari glasuju o njegovoj vladi, a ne o ustavnim promjenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close