Europska unija nema novca za pomoć ugroženima od poplava

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2013. u 12:22
EPA/Stefan Rampfel

Janusz Lewandowski izjavio da je obećanje o pomoći preuranjeno jer novca nema, budući da je Europski fond solidarnosti prazan.

Europska unija posljednjih je pozvala na pomoć Njemačkoj i ostalim zemljama srednje Europe koje se bore s najvećim poplavama u zadnjih 500 godina. Za dodatni šok pobrinuli su se iz Europske komisije čiji je povjerenik za proračun Janusz Lewandowski izjavio da je obećanje o pomoći preuranjeno jer novca – nema, budući da je Europski fond solidarnost prazan.

“Bez sredstava smo u Europskom fondu solidarnosti i pomoć ove godine neće biti moguća”; izjavio je Lewandowski u Bruxellessu, a prenosi Spiegel. Europska unija zbog toga neće moći poslati planiranu pomoć ni ratom zahvaćenoj Siriji koju je zatražio UN. “Ulažemo veliki napor, ali sigurno nećemo moći poslati pomoć u količini koju je UN zatražio”, dodao je Lewandowski.

Manjak novca u Fondu posljedica je nemogućosti dogovora zemalja članica o proračunu za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine. Stoga je Europska komisija zatražila od članica da u Fond mimo proračuna ulože 11.3 milijardi eura, ali su odbile uplatiti toliki novac, smatrajući da će 7,3 milijardi eura biti dovoljno. Katastrofa s poplavama pokazala je da taj novac neće biti dovoljan. “Kako možemo reći ljudima iz poplavljenih područja ili izbjeglicama u Siriji da će pomoć kasniti jer nemamo rigidna pravila o budžetiranju”, zapitao se Lewandowski.

Stoga niti Hrvatska neće moći računati na hitnu pomoć koju bi eventualno dobila za očekivani rekordni val koji uskoro stiže u zemlju, a koju je dobila za prošlogodišnje poplave. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close