Europska policija zbog afere Galenika ponovo u Beogradu?

Autor: Marija Crnjak , 03. rujan 2014. u 09:49
Svedočiti je morao i bivši premijer, a danas ministar vanjskih poslova potpredsjednik Vlade Ivica Dačić

Afera ‘diazepam’ nastavak je istrage u malverzacijama u Galenici koja traje već gotovo dvije godine, zbog čega je u svibnju ove godine uhićeno osam osoba.

Istraga o malverzacijama i zlouporabama u srpskoj farmaceutskoj kući Galenika, koja se povezuje s političkim vrhom, ali i bankama te raznim državnim dužnosnicima, ovih je dana dobila novu dimenziju, nakon što je tabloid Kurir objavio da je iz kompanije "prošvercan" diazepam, supstanca koja se koristi u narkoindustriji.

Zbog toga je, pišu srpski mediji, u Srbiji ponovno stiže ekipa europske policije Europol, koja bi trebala utvrditi kome je u nekoliko godina prodano čak tona nestalog diazepama, što se nije moglo dogoditi bez pomoći iz državnih struktura. Pitanje je hoće li afera utjecati na pristupanje Srbije Europskoj uniji, a svakako će dodatno otežati pronalazak strateškog partnera za kompaniju koja je još u vlasništvu države i posluje s gubicima. Iz Ministarstva zdravlja Srbije poručili su nam da nemaju nikakvih komentara na slučaj sve dok ne bude završena istraga koja će biti složena i, očekuje se, dugotrajna. Komentar o tome kako će se afera odraziti na poslovanje nismo dobili ni iz Galenike, koja je lanjsku godinu završila s 42,3 milijuna eura gubitka.

Neslužbeni izvor Kurira ističe da je "curenje" diazepama otkriveno još 2010. godine, zbog čega je osnovan i odjel za opojne droge Ministarstva zdravlja koji je izdvojen od ostalih. Upravo je načelnica tog odjela nedavno je uhićena pod optužbom da je zataškala da je Galenika izvezla sedam kilograma diazepama bez neophodne dozvole, te zato što nije prijavila manjak od 160,5 kilograma diazepama za 2010. godinu. U Kuriru podsjećaju da je tadašnji tajnik u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović, koji je trebao biti obaviješten o krađi, sad u Nadzornom odboru Galenike. Izvor Kurira procjenjuje da je ukupna vrijednost ilegalne prodaje lijeka kroz godine dosegla vrijednost od oko 80 milijuna eura.

Afera "diazepam" nastavak je istrage u malverzacijama u Galenici koja traje već gotovo dvije godine, zbog čega je u svibnju ove godine uhićeno osam osoba, među kojima i bivši direktor Galenike Nenad Ognjenović, koji se tereti da je oštetio kompaniju za 12 milijuna eura.Štetno djelovanje povezuje se s političkom vrhom Srbije, konkretno Socijalističkom partijom Srbije (SPS) te tvrtkama BG farma i Velefarm. Pričalo se i da je upravo SPS postavio Ognjenovića za direktora Galenike, a jedan od ispitanih u istrazi bio je i šef stranke Ivica Dačić, aktualni potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, te bivši premijer i prvi čovjek policije.  Gubitci u Galenici od 2008. nadalje stvarali su se tako da su veledrogerije uzimale lijekove od Galenike te ih nisu plaćale. Potom su BG farm i Velefarm uzimale kredite da bi navodno platile robu, pri čemu se kao jamac za kredite pojavljivala ponovno Galenika koja je onda plaćala i dugove nastale po kreditima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close